X
 
 

Меркел обвини Русия за края на Договора за ракетите

1652 0
Меркел обвини Русия за края на Договора за ракетите
Снимка: Getty Images/Guliver
Канцлерът на Федерална Република Германия (ФРГ) Ангела Меркел изрази мнение, че Русия е виновна за прекратяването на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО), което е довело до разпадане на част от системата за ограничаване на оръжията по света. Съответното тя подчерта в рамките на пресконференция в Берлин, отбелязва руският вестник „Известия“, цитиран от агенция "Фокус".

„Изключително съжалявам, че Русия доказано наруши ДРСМО и по този начин даде началото на края на това споразумение", цитира изданието думите на германския канцлер. Меркел подчерта, че НАТО ще намери „общ отговор“ за прекратяването на споразумението и ще положи всички усилия да настоява за по-нататъшно ограничаване на оръжията.

Меркел критикува Тръмп за ксенофобия

Ксенофобските туитове на президента Доналд Тръмп "противоречат на това, което прави Америка велика". Това заяви германският канцлер Анг...

Припомняме, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви началото на оттеглянето на страната от ДРСМО през февруари 2019 г., обвинявайки Русия в нарушение на споразумението. Лидерът на Белия дом заяви, че иска да сключи нова сделка - с участието на Китай.

Москва многократно отрича твърденията на американската страна. В отговор на действията на Вашингтон Русия също реши да преустанови спазването на условията на споразумението. В резултат на това ДРСМО изтече на 2 август 2019 г.

ДРСМО бе сключен между СССР и САЩ през 1987 г. Той забранява на две страни да произвеждат и разполагат балистични и крилати ракети със среден обсег (от 1000 до 5,5 хил. км) и по-малки (от 500 до 1 хил. км).

 

Actualno.com

Етикети: