Мерките срещу COVID-19 се затягат в Европа: Гърция, Дания и Германия

3011
Мерките срещу COVID-19 се затягат в Европа: Гърция, Дания и Германия
Снимка: iStock

Заради увеличаването на разпространението на COVID-19 Гърция въвежда допълнителни мерки, сред които и вечерен час от 24 октомври, включително в Атина и Солун, обобщава БГНЕС.

Мерките влизат в сила от 6:00 ч. днес и се отнасят за районите в страната, които попадат в ниво 3 (повишено наблюдениe) и ниво 4 (повишен риск), според прилаганата четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус в Гърция.

Коронавирусът: Отново близо до рекорда, сериозен ръст на пациенти в интензивни отделения

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза лек спад и като абсолютно число, и като процент. За 23 октомври откритите случаи са 1 58...

Към момента областите, които попадат в трето ниво, са Атина, Солун, Сяр, Янина, Трикала, Ласити, а в червената зона е област Костур, както и Кефалония и Итака.

По информация на посолството ни в Гърция в районите, попадащи в ниво 3 и 4, се забранява движението от 00.30 ч. до 05.00 ч. Изключение се допуска за работещите нощна смяна и спешните случаи. Целта на мярката е да се ограничи движението, вечерните събирания и струпването на много хора на едно място, съобщиха от българското външно министерство.

Навсякъде в страната е задължително носенето на маска, както в закрити пространства, така и на открито.

Работното време на заведенията за хранене и на увеселителните заведения е ограничено в зоните от всички нива - на територията на цялата страна. Така заведенията ще бъдат затворени от 01.00 ч. след полунощ до 05.00 ч. сутринта в районите от ниво 1, от 00.30 ч. вечерта до 05.00 ч. сутринта в районите от ниво 2 и от 00.00 ч. до 05.00 ч. зоните от ниво 3.

Определя се допустим максимален брой хора за събиране на едно място, а именно до 100 души за зоните от ниво 1, до 50 души за зоните от ниво 2 и до 9 души за зоните от ниво 3.

Франция прехвърли прага от милион заразени с коронавирус

Броят на заразените с коронавируса във Франция надхвърли прага от 1 милион и в момента е 1 041 075 души, сочат данните на Worldometers....

Въвежда се ограничение за запълване на капацитета на театри, кина и концертни зали – 65% за зоните от ниво 1; 50% за зоните от ниво 2 и 30% за зоните от ниво 3; за баровете и заведенията за хранене – 80% за ниво 1; 65% за ниво 2 и 50% за ниво 3. Забранено е да има правостоящи.

Контролните органи ще извършват засилени проверки за спазването на мерките, най-вече в заведенията за хранене и баровете.

По информация на посолството ни в Атина към момента не се обмисля цялостно затваряне на Гърция, като властите ще продължат практиката за ограничения на местно ниво при необходимост. Към момента пълна забрана на публичните събирания на открито и на закрито е наложена в областите от ниво 4. Там не работят и музеите, кината, театрите, баровете, ресторантите, дискотеките, спортните зали и др.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина.

Берлин

Пореден ден с рекорден брой заразени с коронавирус в Италия

Италия отбеляза нов дневен рекорд на заразени с коронавирус. През последните 24 часа в страната са отчетени 19 143 случая, като с ...

В Берлин влязоха в сила нови правила за носене на маски. Жителите на германската столица вече трябва да ползват предпазните средства и на открито - например на пазарите и на оживените улици, както и на местата, където не е възможно да бъде спазвана социална дистанция. Глобата за липса на маска е между 50 и 500 евро.

Властите в германската столица намалиха и броя на хората в групи на открито от 50 на 25 души, а в закрити помещения ще могат да се събират само по 10 души, вместо досегашните 25.

В някои части на Берлин се регистрират над 200 заразени на 100 хиляди жители за седмица, което е 4 пъти над опредената допустима норма.

Дания

Правителството на Дания обяви вчера забрана на продажбите на алкохол през нощта и затегна ограниченията за частните и публични събирания, в опит да спре рязкото увеличение на случаите на КОВИД-19, предаде ДПА.

Д-р Михайлова: 200 мл кръвна плазма от преболедувал елиминират коронавируса

“Всеки преболедувал COVID-19 има вирус неутрализиращи антитела и ние разчитаме тези хора, които са преболедували, да се обадят на...

"Коронавирусът не си е отишъл. Напротив, връща се с пълна сила", заяви премиерката Мете Фредериксен на съвместна пресконференция вчера с министъра на здравеопазването и шефа на Датската здравна агенция. Тя призова хората да не влизат в контакт с повече от 10 души извън собственото им домакинство като част от усилията за борба с вируса.

Продажбата на алкохол от понеделник ще бъде забранена след 22,00 ч., в съответствие с вече наложения край на работното време на баровете и ресторантите. Сегашният лимит от 50 души за участие в частни и публични събирания се намалява на 10 души.

По-рано вчера датският институт за обществено здраве (SSI -Statens Serum Institut) съобщи за нов рекорден брой на новите случаи на КОВИД-19 за денонощие - 859 за последните 24 часа, след предишния "рекорд" от четвмъртък - 760 случая за денонощието.

Фредериксен съобщи също, че изискванията за носенето на маски също се разширяват - от 29 октомври - включвайки затворени пространства като супермаркети, кина, болници и младежки образователни центрове.

Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике предупреди, че Дания трябва да се подготви за рязко увеличаване на хоспитализациите и че здравната система ще бъде подложена на натиск през зимата. Страната с население 5,8 милиона души е регистрирала около 38 600 коронавирусни инфекции и 697 смъртни случаи, свързани с вируса

Заключването може да намали коронавируса с 52% за четири седмици

Комбинацията от мерки като забрана за публични събития, затваряне на училища и изисквания за престой у дома е по-ефективна от индивидуа...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com