На фона на Досиетата „Пандора”: ЕС вади три страни от черния списък за офшорки

9845
На фона на Досиетата „Пандора”: ЕС вади три страни от черния списък за офшорки
Снимка: istock

Скандалите около мащабното журналистическото разследване Досиетата „Пандора”, което осветли офшорките на политици, бизнесмени и знаменитости, провокира Европейския парламент да призове за по-решителни мерки спрямо прането на пари и избягването на данъци.

Финансовите министри на страни членки на ЕС бяха призовани да разширят черния списък с офшорни зони, като реакция на последните разкрития. Вместо това обаче, в началото на тази седмица, финансовите министри взеха точно обратното решение – да извадят три страни от списъка, предава euractiv.com.

Досиетата „Пандора” е най-новата серия изтичане на документи, засягащи влиятелни политици, бизнесмени и известни личности. Данните демонстрират как икономическият и политически елит по света използва мрежи от фирми, регистрирани в данъчни убежища, с предполагаеми цели засягащи избягване на данъчно облагане и заобикаляне на правилата против пране на пари.

Сред някои от по-известните представители на списъка попадат личности като Тони Блеър, бивш премиер на Великобритания, чешкият премиер Андрей Бабиш и нидерландският финансов министър Вопке Хоекстра. В списъка изплуваха и българи.

В резултат на разкритията, европейските депутати настояха за по-ефективни мерки от ЕС в борбата с пране на пари и избягването на данъчно облагане.

Въпреки, че в миналото някои членки на ЕС също бяха засегнати от подобни изтичания на документи, повечето юрисдикции посочени в Досиетата „Пандора” са данъчни убежища извън рамките на Европейския съюз.

Поради това, ЕС разполага със специален черен списък наречен „юрисдикции, които не оказват съдействие”. Списъкът бе създаден през 2017 година, като периодично бива ревизиран. Въпреки това, много от данъчните убежища посочени в журналистическото разследване не попадат в този черен списък.

Вадят страни от списъка

Въпреки призивите на европейските депутати, по време на срещата на финансовите министри на страните от ЕС, проведена във вторник тази седмица, бе взето решението за изваждане на три юрисдикции от черния списък. Това са Ангуила, Доминика и Сейшели.

Преди срещата, европейски депутати от различни политически групи в Европейския парламент заявиха, че намеренията на финансовите министри дават „погрешен сигнал”. Имаше и призиви към нидерландския финансов министър да не участва във вземането на решението, тъй като името му присъства в документите.

Въпреки това, 27-те финансови министри не промениха плановете си.

Досиетата „Пандора” идват два месеца след като Европейската комисия предложи нови мерки за засилване на правилата срещу пране на пари.

ЕС не успява да наложи собствени мерки против прането на пари поради противопоставянето на няколко страни членки. За да заобиколи тази пречка, през юли ЕК предложи нова регулация срещу прането на пари, както и създаването на европейско звено, което да следи за проблема.

Новата рамка би дала повече власт на ЕС да се намесва при съмнения за пране на пари в юрисдикции в рамките на Общността. Предложението все още подлежи на дебати от Европейския парламент и Съвета по икономически и финансови въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com