На взривения руски кораб е имало "голям коледен подарък": Украински коментари (ВИДЕО)

20669
На взривения руски кораб е имало "голям коледен подарък": Украински коментари (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Толкова голям и мощен взрив, какъвто стана при успешната украинска атака срещу руския десантен кораб "Новочеркаск" в пристанището на Феодосия, Крим, не може да се получи само заради възпламеняване на горивото на кораба или на боеприпасите му - трябва да е имало и друг товар. Това категорично заяви говорителят на украинското командване "Юг" капитан Наталия Хуменюк. Тя коментира темата във включване за украинския телемаратон.

"Очевидно феерично. Експлозивно-феерично, дори бих казала. Защото взривът беше наистина силен. Детонациите продължиха дълго време. Пожарът беше мащабен. Така че тепърва ще чакаме актуални данни, защото се водят бойни действия. След това ще трябва да съберем изчерпателна информация за резултатите от нея", отбеляза Хуменюк.

ОЩЕ: Украйна взриви руски военен кораб - дойде ли F-16? (ВИДЕО)

Какъв може да е бил товарът?

"Големите десантни кораби сега се използват от Русия почти постоянно като логистични съоръжения, за превоз на важни товари - нещо, което те не могат да си позволят по друг начин. Следователно е вероятно това да е бил някакъв "коледен подарък", напълно опакован", заяви украинският капитан. Почти същото каза и говорителят на украинските ВВС полковник Юрий Игнат.

В социални мрежи и медийни канали се спекулира, че на кораба може да е имало голяма пратка с военни дронове и то "Шахед". Украинското издание Defense Express даде подробности и за самия кораб "Новочеркаск" - построен е на територията на Полша още в съветско време като кораб от проект 775. "Новочеркаск" се появява на вода през 1987 г., но корабът е в експлоатация за кратко. От 1990 г. до 2007 г. е на консервация и едва след това влиза в състава на Руския черноморски флот. Водоизместимостта е 4080 тона, дълъг е 112,5 метра, широк е 15 метра, има екипаж от 87 души и може да превозва товари до 460 тона.

Корабът не за пръв път е атакуван успешно от украинците. Украинската армия го удари за първи път на 24 март 2022 г., когато руските окупатори го вкараха в пристанището на Бердянск. Тогава обаче корабът имаше късмет и не му бяха нанесени значителни щети, така че той успя да стигне до залива на Севастопол (временно окупирания Крим) за ремонт. Сега вече нещата изглеждат като фактически край - а по първоначални данни на украинския телеграм канал "Кримский ветер", 30% от екипажа е загинал:

Според назначения от руснаците губернатор на Крим Сергей Аксьонов Кримският мост работел нормално. Но Хуменюк каза, че украинците още нямат достоверна информация.

"Руските кораби не застъпват бойно дежурство в Черно море. Първо времето не им помогна. Имаше мощни бури - 5-6 бала. Това наистина са много силни морски бури за Черно море. Отделно виждаме, че не използват и ракети "Калибър" за дълъг период - не са стреляли с такива повече от три седмици. Тогава имаше един такъв случай, явно за координация с тактическата авиация. И много бързо връщане отново в пункта за базиране", разказа украинският военен.

Хуменюк добави, че руските окупатори вече са разпръснали корабите си в различни пристанища и различни заливи. "Те са съсредоточени най-вече в Новоросийск (на източния бряг на Черно море). И това е такова безразсъдство с Феодосия, ако приемем, че за тях е било достатъчно далеч. Сега  знаят, че "далеч" не е достатъчно далеч", коментира Хуменюк.

Още: Русия преправи плана: Строи 2 нови военни кораба, щели да бъдат най-големите във флота ѝ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com