Украйна взриви руски военен кораб - дойде ли F-16? (ВИДЕО)

20562
Украйна взриви руски военен кораб - дойде ли F-16? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

За голяма експлозия на пристанището в кримския град Феодосия съобщават украинските военновъздушни сили (ВВС). Имало е украинска атака около 02:30 часа на 26 декември, допълват оттам.

Какво са унищожили?

Украинските военни самолети са унищожили десантния военен кораб "Новочеркаск" в града, според информацията на ръководителя на украинските военновъздушни сили.

"Тактическата авиация на ВВС атакува с крилати ракети голям кораб на Черноморския флот на Руската федерация "Новочеркаск" в района на Феодосия. Резултатът е "на лице", се казва в съобщението на украинските ВВС.

Междувременно от руска страна също признават за атака. Инсталираният от Русия ръководител на окупирания Крим Сергей Аксьонов съобщи за "вражеска атака" и пожар в пристанището на Феодосия в ранните часове на вторник. ОЩЕ: Украинските сили атакуваха с дрон петролно депо в Луганск (ВИДЕА)

Особено интересна в съобщението на украинските ВВС е информацията, че е използвана "тактическа авиация". В публично видим военен естонски документ беше изрично казано, че Украйна очаква доставка на F-16 преди края на 2023 година. Дали нощната атака е станала с такъв или такива изтребители?: 3 свалени руски бомбардировача: Кремъл се зъби, усети идването на F-16 (ВИДЕО). Известният руски военен телеграм канал "Рибар", който е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, посочва, че по информация на руското военно министерство операцията е извършена от украински Су-24М с крилати ракети Storm Shadow. Самолетите излетели от Старконстантиновка и стреляли от Николаевска област, а преди това "изчезнали от радарите", пише още в руската информация. От руското военно министерство твърдят, че въпросните самолети били свалени.

В един от много активно следящите войната в Украйна украински профили в Twitter и то специално за Херсонска и Запорожка области е публикувана цяла серия от данни (СНИМКИ, ВИДЕО и ТЕКСТ) за случилото се. Изглежда е имало вторична експлозия, което подсказва огромния размер на щетите:

Сателитни снимки вече показват ситуацията - пожар има не просто в пристанището на Феодосия, ами буквално "наоколо". Вероятно именно заради това Аксьонов не отрича удара в първия си пост в Телеграм, но и не призна какви са щетите чак допреди минути. Второто съобщение звучи в доста аспекти смехотворно що се отнася до размера на нанесените поражения: "един човек е убит и двама са ранени. Пострадали са шест сгради, предимно със счупени прозорци. Шестима души са евакуирани в центрове за временно настаняване, останалите са настанени при роднини и приятели. Транспортната инфраструктура работи нормално, няма ограничения за превоз на пътници":

Украинските ВМС (военноморски сили) също съобщиха на база актуални данни (сателитни снимки и т.н.), че в момента в Черно и Азовско море няма нито един руски военен кораб, който да плава на дежурство или на бойна мисия.

Междувременно, вчера (25 декември) руски източници в социалните мрежи публикуваха как руската армия успешно унищожила F-16 за Украйна. Като доказателство беше публикувана и снимка. Само че снимката е на унищожен по време на тренировки белгийски F-16 - кадърът е от 2018 година:

Тази нощ е имало поредна атака с дронове от страна на Русия по цели в Украйна. Изстреляни са 19 дрона клас "Шахед", свалени са 13. Атака е имало по Южна Украйна - Херсонска, Одеска, Николаевска и Хмелинцка област. В Хмелницка област е военното летище на Староконстантиновка, което многократно стана цел на руски атаки - операцията от тази нощ на украинските ВВС подсказва колко "успешни" са тези руски атаки.

ОЩЕ: На взривения руски кораб е имало "голям коледен подарък": Украински коментари (ВИДЕО)

Превзета ли е Маринка?

Различни твърдения се появиха за ключовия град Маринка в Източна Украйна. Маринка е разглеждана като врата към Донецк, но е почти напълно разрушена.

Първоначално руският военен министър Сергей Шойгу каза, че неговите войски са превзели града. Шойгу каза на издирвания от международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, че руските щурмови части са превзели "мощно укрепения" район точно до Донецк (югозападно от града), регионална столица, контролирана от Русия.

Украинският военен говорител Олександър Щупун обаче контрира, че "борбите за Маринка" продължават. От миналата седмица има информация, че руснаците вече контролират почти напълно Маринка - продължаващите боеве при Новомихайловка, малко по-на север, подсказват правотата на тези данни. ОЩЕ: Руският дякон, критикувал войната в Украйна, бе обявен от Москва за "чуждестранен агент“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com