Най-малко 18 загинали в Украйна и над 1000 ранени за 24 часа

22858
Най-малко 18 загинали в Украйна и над 1000 ранени за 24 часа
Снимка: Getty

САЩ и ЕС осъдиха насилието в Украйна

САЩ призоваха украинския президент Виктор Янукович да прекрати насилието в Киев и изразиха ужаса си от сблъсъците между силите за бор...

Участниците в безредиците на една от барикадите в Киев са заловили сътрудник на Вътрешни войски, предаде Газета.ru.

Кличко призова жените и децата да напуснат Майдана

Лидерът на украинската опозиция Виталий Кличко призова жените и децата да напуснат основния протестен лагер на площад Независимост в ...

Лейтенантът е казал, че се е опитвал да извади от огъня един от своите войници. Един от протестиращите е заявил, че на лейтенанта е била оказана медицинска помощ и е бил откаран в болница.

Битки в столицата Киев, вълната на насилие обхвана и други градове в Украйна. Пожари, убити и ранени е равносметката от последната нощ.

За последните 24 часа са загинали най-малко 18 души (според информация на БНТ загиналите са 21), от тях 7 служители на полицията. Над 1000 души са ранени. Преговорите на опозицията с властите се провалиха. Лидерът на партия Удар Виталий Кличко заяви, че президентът Виктор Янукович поискал демонстрантите да се оттеглят от централния площад. Нещо, което те не могат да приемат.

По думите на Кличко Янукович реагирал напълно неадекватно на ситуацията. Според опозиционния лидер президентът "не е способен реално да оцени случващото се в страната".

Силите за сигурност в Киев дадоха срок до 18:00 часа на демонстрантите да се успокоят

Силите на реда в Украйна са дали два часа на опозицията да прекрати безредиците в Киев, съобщава Агенция "Фокус", позовавайки се на инф...

След провала на преговорите последва нов взрив на насилие. Полиция и спецчасти на няколко пъти през нощта атакуваха позициите на протестиращите, но не успяха да ги отблъснат. В някои части на града пламнаха пожари.

Бунтът междувременно обхвана и други райони на страната. Антиправителствени демонстранти завзеха сградите на няколко областни администрации в западната част на Украйна. Демонстранти щурмуваха сгради на силите за сигурност в градовете Лвов и Ивано-Франковск.

В Тернопол протестиращи подпалиха сградата на главното полицейско управление и са завзеха местната прокуратура. В Лвовска област около 50 жители са блокирали контролен пункт "Краковец" на границата с Полша.

Специалните части Беркут, подкрепяни от милицията, преминаха в настъпление към окупирания от демонстранти площад “Независимост” тази нощ. Протестиращи замеряха органите на реда със запалителни бомби и камъни. На площада беше подпалена профсъюзната сграда, която демонстрантите използват като щабквартира.

В последствие от нея бяха евакуирани 37 души, а други трима станаха жертва на пламъците. В столицата горят още поне две сгради – търговският център “Глобус” и Националната музикална академия.

Силите за сигурност в Киев дадоха срок до 18:00 часа на демонстрантите да се успокоят

Силите на реда в Украйна са дали два часа на опозицията да прекрати безредиците в Киев, съобщава Агенция "Фокус", позовавайки се на инф...

Метрото в Киев е спряно, блокирани са пътищата за влизане в украинската столица. Протестиращи окупираха и сградите на няколко областни администрации в западната част на страната. 

По-рано президентът на Украйна Виктор Янукович призова опозицията да направи компромис и да намери общ език с властите заради бъдещето на страната.

"Аз винаги съм смятал прилагането на сила за грешен подход. Има по-добър и ефективен подход – да намерим общ език. Да направим компромис. Да се договорим. Аз вече неведнъж съм казвал, че в този случай нещо ще загуби властта, ще загуби и опозицията, но ще спечели Украйна", отбеляза Янукович.

"Ние вече платихме твърде висока цена за амбициите на тези, които си пробиват път към властта. Но за да не стане още по-висока цената, призовавам – опомнете се! Трябва да седнем на масата на преговорите и да спасяваме Украйна", казва президентът. "Упорито призовавах да се въздържаме от радикални действия. Но не ме чуха", добавя той.

Според Янукович радикалните протести са преминали границата.

Кличко призова жените и децата да напуснат Майдана

Лидерът на украинската опозиция Виталий Кличко призова жените и децата да напуснат основния протестен лагер на площад Независимост в ...

"Сега всички трябва да осъзнаем едно - дори най-твърдото противопоставяне ще завърши. А Украйна трябва да остане завинаги. Това е нашата задача. И това е нашата главна и единствена цел", подчертава Янукович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа