Натискът в полза на Юнкер за нов председател на ЕК расте

30954
Натискът в полза на Юнкер за нов председател на ЕК расте
Снимка: БГНЕС

Представителите на основните политически групи в Европейския парламент потвърдиха подкрепата си за кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия в името на "зачитането на демокрацията", предаде БГНЕС.

"Има нарастваща подкрепа за Жан-Клод Юнкер на всички нива на Европейския парламент", заяви новият председател на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер. "Имаме много ясно послание към всички европейски ръководители – ако изберат "друга опция, различна от Юнкер, ще има институционална криза", предупреди Вебер пред журналисти след среща с президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Не искаме да стигаме до конфликтна ситуация, а "единственото мнозинство, което съществува в Европейския парламент, е това в подкрепа на бившия премиер на Люксембург", заяви германският евродепутат. Председателят на Групата на социалистите в парламента Ханес Свобода повтори "в името на основните принципи на демокрацията", че ръководителите трябва да уважат резултатите от изборите и да дадат шанс на Юнкер.

Кандидатурата на бившия премиер на Люксембург е оспорвана от някои лидери на ЕС, на първо място британския премиер Дейвид Камерън, които смятат, че Юнкер е едновременно "човек от миналото" и прекомерен федералист.

"Великобритания е само една държава от 28 и няма право на вето относно номинацията на Комисията", подчерта Вебер и определи като недопустима клеветническата кампания срещу Юнкер. Люксембургските медии съобщиха днес, че членове на семейството на Юнкер се смятали за подложени на тормоз от журналистите в британските таблоиди и уведомили полицията, след като някои представители на медиите проникнали в жилището им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа