"Не искаме нов Чернобил": Ердоган ще посредничи в спора за Запорожката АЕЦ

5820
"Не искаме нов Чернобил": Ердоган ще посредничи в спора за Запорожката АЕЦ
Снимка: Getty Images

Турция може да посредничи в спора на украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която е окупирана от войските на Москва.

Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган на руския си колега Владимир Путин, предаде Агенция "Франс прес".

„Президентът Ердоган заяви, че Турция може да играе ролята на посредник в спора за атомната електроцентрала в Запорожие, както направи в сделката за зърно“, казаха от турското президентство.

Пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и Анадолската агенция, съобщи, че Ердоган е изразил съболезнования по повод на кончината на бившия президент на СССР Михаил Горбачов и е отбелязал ролята му за най-новата история на Русия и на целия свят. Двамата са се спрели на ситуацията на Украйна, като в съобщението се казва, че Ердоган е отбелязал конструктивната роля на Русия за организацията на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ.

Миналия месец Ердоган предупреди за опасността от ядрена катастрофа, когато посети Лвов за разговори с украинския си колега Володимир Зеленски.

"Притеснени сме. Не искаме нов Чернобил", каза турският лидер.

Иначе нараства тревогата за безопасността на най-голямата ядрена централа в Европа, която е под руски контрол. Украйна съобщи в петък, че е бомбардирала руска база в близкия град Енергодар, унищожавайки три артилерийски системи, както и склад за боеприпаси.

Екип от 14 души от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) посети Запорожие, като шефът на ядрения наблюдател на ООН Рафаел Гроси съобщи, че обектът е бил повреден при обстрелите.

По време на разговора с Путин Ердоган отбелязал "конструктивната роля" на Русия в организирането на мисията на МААЕ, твърди Кремъл. Двамата също така са изразили решимостта си да продължат по план изграждането на АЕЦ Аккую в Турция.

Турция, която има приятелски връзки както с Москва, така и с Киев, достави на Украйна дронове и отказа да се присъедини към западните санкции срещу Русия.

Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък защити политиката си за поддържане на диалог с Русия, като каза, че Турция не трябва да бъде единствената сила, която разговаря с Москва. Преди да се срещне със Зеленски, Ердоган се срещна с Путин в Сочи, където двете страни обещаха да засилят икономическото си сътрудничество. След това Кремъл съобщи, че двамата лидери са потвърдили "намерението си да разширят търговските и икономически връзки, включително насърчаването на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор".

Ердоган и Путин са се договорили да се срещнат и допълнително в Самарканд, Узбекистан, на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество на 15-16 септември. Те са обсъдили също така по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество в контекста на постигнатите договорености по време на разговорите на най-високо равнище в Сочи на 5 август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа