Некадърно руско командване довело до големи загуби при Павловка - говори полеви командир

9074
Некадърно руско командване довело до големи загуби при Павловка - говори полеви командир
Снимка: Getty Images

Руското военно командване е игнорирало първоначалните планове и конкретната ситуация при село Павловка и затова руската атака срещу населеното място, което е отправна точка за атака срещу Вухледар (Угледар) се е превърнала в кървава баня за руската армия. Това твърди в канала си в Телеграм бившият вътрешен министър на т.нар. Донецка народна република (ДНР) и полеви командир на милициите на ДНР Александър Ходаковски.

ОЩЕ: Приятелски огън е отговорен за до 60% от руските жертви, твърди бивш министър на ДНР и полеви командир

Атаката срещу селото се превърна в една от опорните точки на руската пропаганда като противовес на срамната загуба на Херсон. Сега Ходаковски обае говори как трябвало Угледар да бъде атакуван от две посоки, но заради слабообучените войници, с които са разполагали руските сили и много лошите командни връзки на терен, това е било невъзможно. В крайна сметка е решено да има буквално фронтална атака и според Ходаковски това изключително е улеснило украинската армия, която е стреляла с артилерия в много тесен участък, по който са настъпвали руските военни.

Припомняме, че немалко руски пропагандатори цитираха писмо от военни на терен за големи руски загуби. Русия официално не ги призна и омаловажи всичко.

По думите в предаването "Фейгин LIVE" на Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, украинците вече де факто са отстъпили от Павловка и се намират в близост. Той не даде допълнителни подробности, само че руският пропаганден телеграм канал (Борис Рожин) съобщи, че украинците са на по-висока позиция до Павловка, южно от Новомихайловка, и оттам спират опитите на руснаците да напреднат решително към Вухледар (Угледар).

В Донецка област през последното денонощие като че ли фокусът се измества именно към Вухледар (Угледар) и Авдеевка. Съгласно сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, руски атаки са отблъснати при Авдеека, Водяне (важна южна позиция за отбраната на Авдеевка), Новомихайловка (в непосредствена близост до Павловка). Популярният руски телеграм канал „Рибар” също съобщава за продължаващи боеве при Водяне, както и твърди, че украинците пращат подкрепления натам. Друга точка от значение за град Донецк е Опитно – там също има боеве.

Иначе при Бахмут ситуацията също е гореща, но през изминалото денонощие там не е имало големи боеве в близки точки до самия град. Руските сили със сигурност са заели позиции в село Майорск, в южната му част. Само че украинският щаб е категоричен, че именно там милициите на ДНР са понесли тежки загуби в хора – над 50% от личния състав на т.нар. Горловски териториален батальон са избити и самият батальон вече е разпуснат, а зачестяват и случаите на дезертьорство. Украинците са нанесли удар с HIMARS в Горловка, което се признава и от "Рибар", но също и в самия град Донецк.

В Луганска област украинският натиск по линията Сватово – Кремена се запазва. "Рибар" с половин уста признава, че украинската армия е овладяла ключова позиция в село Стелмаховка, което е нова стъпка към директни пехотни атаки срещу Сватово и Кремена. В Телеграм има руски притеснения, че украинските части почват да се укрепват и в Куземовка – друго важно за линията Сватово – Кремена село. Запазва се и натискът към Красная Поповка. Украинците съобщават, че за пореден път са отблъснали опит за контраатака при Билохоривка – важна логистична позиция на река Северски Донец.

Скорошен мир изглежда невъзможен

Специално за вчерашната масирана руска ракетна атака срещу Украйна – над 90 крилати ракети и 10 ирански дрона-камикадзе, от ISW коментират, че това е предварително планирана операция с цел да се даде отговор на участието на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на Г-20. На тази среща Зеленски представи 10 точки за започване на мирни преговори: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20.

На самата среща от руска страна присъстваше руският външен министър Сергей Лавров, а не руският президент Владимир Путин. Лавров беше в залата по време на видеообръщението на Зеленски и коментира, че условията на Украйна са "нереалистични и неадекватни".

Според актуална оценка на украинските власти, при вчерашните руски удари са повредени общо 30 инфраструктурни обекта в Украйна. Възстановено е подаването на ток в обектите от критичната инфраструктура на Киев.

ОЩЕ: Ракетата, убила хора в Полша, изглежда е изстреляна от Украйна в защита срещу руска ракета - данни от САЩ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа