Нов закон за обществените поръчки ще се бори с корупцията

4785
Нов закон за обществените поръчки ще се бори с корупцията
Снимка: Thinkstock

Подготвят нов закон за обществените поръчки, който ще се бори с корупцията и сивите практики при процедурите. Промените ще въведат и две нови европейски директиви в процеса по възлагането на обществени поръчки до април 2016 г., предаде БНР.

Заработи звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта

Звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта започва работа, съобщи пред „Фокус" вицепремиерът по координация на ев...

"Законът цели да установи нови правила в процеса на възлагане на обществените поръчки, защото сега действащите не са променяни в Европа от 2004 г.", съобщи Аглика Цветанова от председателството на Европейската комисия (ЕК) в България.

"В същото време 425 млрд. евро, което е 3,4% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, са похарчени през 2012 г. за обществени поръчки", каза тя. По думите й целта на двете нови директиви е да установят единен европейски документ за кандидатстване като изпълнителите подготвят единствено техническото и ценово предложение:

"Всички европейски дружества да работят в рамките на целия ЕС по един хармонизиран, уеднаквен режим. Това е целта на ревизията, интегриране на общия европейски пазар. Даваме възможност на дружествата да имат равен достъп до обществените поръчки във всички държави в ЕС", каза Цветанова.
Освен това новите правила имат за цел да правят процедурите по-прозрачни, по-открити и по-облекчени откъм бюрокрация и срокове. Общественото обсъждане на проектозакона трябва да приключи през следващия месец като се очаква той да влезе в сила от началото на 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа