Нови антикорупционни мерки в Кипър след скандала със "златните паспорти"

1336
Нови антикорупционни мерки в Кипър след скандала със "златните паспорти"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Правителството на Република Кипър, чиято дейност привлече вниманието на фона на разследвания за злоупотреба с програмата "златни паспорти", представи списък с нови мерки за борба с корупцията. Те включват създаването на специално подразделение към главния прокурор и разработването на кодекс за длъжностни лица, както и информационна кампания. Това заявиха президентът Никос Анастасиадис и министърът на правосъдието и обществения ред Емили Йолити на пресконференция.

"Нашите планове са насочени към укрепване на законодателната, политическата, финансовата и социалната среда, доколкото е възможно, чрез действия по три основни направления. Първото е превенцията, образованието и повишаването на осведомеността. Второто са законодателните мерки. И третото е наблюдението и оценката на риска", каза Анастасиадис.

Кипър обяви план за имунизиране срещу коронавируса

Кипър обяви днес подробния план за имунизиране срещу коронавируса. Първите ваксини се очакват в началото на януари, едновременно с друг...

Йолити от своя страна обяви създаването на звено за борба с корупцията при главния прокурор и разработването на етичен кодекс за всички държавни служители. Тя каза, че е решено също да се публикуват открито държавни документи, свързани с търгове, както и доклади за разследване на случаи, свързани с корупция. Ръководителят на Министерството на правосъдието обеща да създаде и научен съвет за наблюдение на корупцията и да разработи препоръки за борба с нея.

Министърът заяви, че акцентът в предстоящата работа на властите ще бъде поставен върху образованието на хората и тяхното активно участие в борбата с корупцията. Според Йолити звената за вътрешен одит на министерствата и ведомствата ще бъдат укрепени, а държавните служители ще получат обучение по превенция на корупцията. Освен това правителството планира да създаде национална служба, която да проверява почтеността на държавните служители в техните задължения и ще бъде упълномощена да извършва одит на декларациите за имущество на политиците в реално време.

Скандалът около "златните паспорти"

Причината за обявяването от правителството на всички тези мерки беше скандалът, избухнал на острова около разследването на телевизионния канал Al Jazeera, разкриващ предоставянето на кипърско гражданство на лица със съмнителна репутация в замяна на инвестициите им в икономиката на острова. Историята доведе до оставката на председателя на парламента Димитрис Силурис - формално вторият човек в държавата - който изразил готовност да помогне на осъден китайски инвеститор да получи гражданство.

По-строги ограничения в Кипър заради коронавируса

Влошената епидемиологична обстановка в Кипър принуди властите в страната да въведат по-строги ограничителни мерки. Затварят се моловете...

Ден след това предаването, излъчено на 12 октомври 2020 г., Министерският съвет на Република Кипър реши да спре издаването на „златни паспорти“ от 1 ноември.

Миналият четвъртък президентът Анастасиадис излезе с обръщение към нацията, в което заяви, че пресата изкуствено раздува тази история и умишлено изкривява фактите, за да очерни него и правителството, което той ръководи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа