Оценка от САЩ: Русия да не се оплаква от тероризъм в Севастопол - военните ѝ кораби са легитимна цел при война

16973
Оценка от САЩ: Русия да не се оплаква от тероризъм в Севастопол - военните ѝ кораби са легитимна цел при война
Снимка: iStock

По време на война, каквато има в Украйна, военните цели каквито са военните кораби на Руския черноморски флот, са легитимна военна цел. Атаката срещу такива цели не е терористична атака. Тази аксиома на военното дело припомни в дневния си анализ за войната в Украйна американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Припомнянето е особено на място предвид масово използваното в официални и недотам официални руски информационни източници определение на случилото се в Севастопол – терористичен акт.

Към момента няма сигурна оценка какви точно са щетите. Руското военно министерство признава за "незначителни щети" по миночистача "Иван Голубец" и по един кей на пристанището в Севастопол, но остава неясно как така хем има щети, хем руснаците успели да свалят 16 от 16 дрона (9 въздушни и 7 автономни морски апарата), с които е извършена атаката. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар" обаче първо съобщи (при това в обобщение за деня, а не веднага след атаката) за щети по два кораба и един кей, като не споменава кои са корабите, после рано тази сутрин смени версията на "незначителни повреди по един кей". Тези различия в информацията напомнят как за крайцера "Москва" първоначално нямаше признание от руска страна какво точно е положението и всичко се изясни, когато корабът окончателно потъна.

Категорично за случилото се вчера сутринта в Севастопол е известно, че е имало няколко силни взрива, според очевидци поне два. Остават подозренията, че има поражения по втория най-голям кораб в Руския черноморски флот след потъналия "Москва" – "Адмирал Макаров". "Адмирал Макаров" е фрегата клас "Григорович" – Руската федерация има 3 такива кораба в Черноморския си флот и те могат да изстрелват крилати ракети "Калибър".

В свой анализ в Twitter изследователите от GeoConfirmed правят ПОДРОБЕН РАЗБОР какво е станало и изчисляват, че автономен морски апарат удря "Адмирал Макаров".

След случилото се Русия обяви край на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, но още преди това украинският президент Володимир Зеленски на няколко пъти заяви, че руснаците са блокирали 150 кораба със зърно, които е трябвало да излязат по договорения преди месеци зелен коридор. Обяснението, че Руската федерация се готви от известно време за прекратяване на сделката е, че руските кораби не биват застраховани от международни компании като "Лойдс" заради санкциите и така не могат да изнасят руското зърно т.е. украинското зърно е единствената алтернатива, което не се харесва на Кремъл.

Американският президент Джо Байдън нарече решението на Кремъл "скандално" и предупреди, че с него се обричат на глад милиони хора. Външният министър на ЕС Жозеп Борел също призова Москва да не проваля зърнената сделка.

Военните действия в Украйна

Натискът на украинската армия в Херсонска област е видим, но поредно потвърждение колко затруднени са руските войски дойде от проруски военни телеграм канали. В един от тях (Сива зона) бяха показани сателитни снимки от Чернобаевка и пояснение, че руснаците вече нямат военна база там. В друг канал (Военен осведомител) беше уточнено, че още в края на лятото руснаците почнали да се изтеглят от Чернобаевка заради опасността от украинския артилерийски огън. Чернобаевка беше многократно обстрелвана от украинците с HIMARS и то именно военни цели и складове на руснаците там, а през вчерашния ден имаше два взрива там.

В сутрешната си сводка Генералният щаб на украинската армия посочва, че в Херсон вече са почнали да извеждат военнопленици и да разполагат на тяхно място войници. През седмицата Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, предупреди, че Москва е изпратила допълнителни подкрепления и вече разполага с 30 батальонни тактически групи около Херсон. Всяка такава напълно оборудвана единица има до 800 войници и контролира определен участък от фронта. "Това е огромна военна сила, която ще бъде много трудно да бъде разбита", предупреди Арестович.

Отделно, дори автобусите от градския транспорт в Херсон са били откарани в Крим, казват от украинския щаб. ISW пък прави оценка, че има принудително обезлюдяване на Херсон, Нова Каховка и Берислав от руснаците с цел на мястото на украински граждани да бъдат разположени руски военни.

В Луганска област украинците потвърдиха, че са поставили под свой огневи контрол основните участъци на магистралата Сватово – Кремена (R66). Потвърждението дойде от полковник Серхий Черевати, говорител на украинското командване "Изток". За засилващ се украински натиск признава и "Рибар" – при Торско, както и за подготовка украинците да ударят Куземовка.

При Бахмут и Соледар промяна на фронта няма – както "Рибар", така и украинците го посочват. За последното денонощие руснаците са направили опити за атака при Бахмут, Бахмутска област, Первомайск, Авдеевка, Маринка и Яковлевка и всичките са били успешно отразени. Руските военни кореспонденти настояват, че има масирана руска атака към Вухледар, при Павловка, но не дават никакви доказателства за това – нито снимки, нито видеокадри. Твърденията са, че там е пробита защитна линия на украинската армия и са унищожени 28 украински позиции.

ОЩЕ: Руснаците губят и при Бахмут, украински пробив в Луганска област подлуди Кадиров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа