Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Очилата и контактните лещи стават безплатни в Испания?

22 февруари 2024, 16:24 часа • 4690 прочитания

Испанското министерство на здравеопазването обеща да включи очила и контактни лещи в своя пакет от социални помощи, но кога точно ще бъде приложена мярката и кой може да се възползва от нея, остава неясно, предава The Local Spain.

В края на януари новият министър на здравеопазването на Испания, Моника Гарсия, обеща, че правителството ще включи безплатни очила и контактни лещи в пакета от социални помощи. Целта на тази нова мярка за зрително здраве, каза Гарсия, е "хората да не се налага да бъркат в джобовете си, когато имат нужда от помощ". Източници от Министерството на здравеопазването обясняват на испанския информационен бюлетин Newtral.es, че „за момента няма конкретен план“.

Кой ще може да получи безплатни очила и контактни лещи?

Още: Изследователи опровергаха предимствата на очилата с филтър за синя светлина

В проектодокумент, подписан от правителствените коалиционни партньори, социалистите от партията на премиера Педро Санчес и крайно лявата партия „Сумар“,е записан планът, който е за „конкретна програма за директна помощ за закупуване на очила и контактни лещи за деца под 18 години възраст за семейства с по-малко средства“. Вероятно очилата и контактните лещи ще бъдат безплатни за деца и по-бедни семейства.

Снимка: slavoljubovski / Pixabay

Според проучването „Libro Blanco de la Vision“ на Visión y Vida, през 2023г. седем от десет души (70,6 процента) в Испания зависят от очила или контактни лещи в ежедневието си. Тоест, ако мярката бъде разширена от нея може да се възползват до 30 милиона души. Данни от Испанската федерация на асоциациите на оптичния сектор показват, че повече от 6 милиона души в Испания се нуждаят от очила или контактни лещи, но икономическото им положение им пречи да имат редовен достъп до тях, така че истинският брой на потенциалните нуждаещи си вероятно ще бъде около 6 милиона.

В Германия очилата и контактните лещи са безплатни за деца под 18 години, както и за възрастни, които имат зрително увреждане, квалифицирано като „тежко“. В Обединеното кралство има ваучери за плащане на тези артикули за деца и студенти, както и за граждани с ниски доходи.

Още: Очила срещу лещи: Какво съветват да изберете офталмолозите?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес