Официално: Швеция няма да влезе в НАТО на срещата на върха във Вилнюс

2349
Официално: Швеция няма да влезе в НАТО на срещата на върха във Вилнюс
Снимка: Getty Images

В сряда унгарският парламент отложи ратифицирането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО за есенната си сесия. Това поредно отлагане на Будапеща, продължаващо вече година, гарантира, че скандинавската страна няма да се присъедини към западния военен съюз преди или по време на срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли.

В публикация във Facebook в сряда Агнес Вадай, депутат от опозиционната унгарска партия "Демократична коалиция", написа, че унгарският министър-председател Виктор Орбан и неговата управляваща партия "Фидес" няма да насрочат гласуване за присъединяването на Швеция по време на последната пролетна сесия на парламента следващата седмица. Друг депутат от Демократичната коалиция също потвърди, че гласуването ще бъде отложено.

Швеция призова Турция да одобри членството ѝ в НАТО

Турският парламент трябва да започне процеса по ратификация на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, тъй като Стокхолм вече е изп...

Унгария остава единствената страна членка на НАТО освен Турция, която все още не е одобрила кандидатурата на Швеция за присъединяване към Алианса. Анкара също има сериозни съображения и не е дала индикация, че ще гласува да допусне Стокхолм в НАТО.

Скандинавската държава, заедно със съседна Финландия, се отказа от дългогодишния си военен неутралитет, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., и бързо сигнализира за намерението си да се присъедини към НАТО.

Високопоставени унгарски служители заявяват, че подкрепят кандидатурата на Швеция за членство, като същевременно поставят неясни искания от страна на Стокхолм като условия за одобрение, пише Associated Press.

През март Унгария изпрати делегация в Швеция и Финландия, за да разреши "политическите спорове", които породиха съмнения сред някои депутати от "Фидес" дали да подкрепят кандидатурите им за членство в НАТО.

Правителството на Орбан твърди, че шведски политици са изрекли "откровени лъжи" за състоянието на унгарската демокрация, което според него е накарало някои законодатели да не са сигурни дали да подкрепят кандидатурата за присъединяване.

Швеция се притесни: Въоръжено нападение срещу нас не е изключено

След нахлуването на Русия в Украйна не е изключена военна атака срещу Швеция. Това се казва в доклад на шведските военни, в който ...

По-рано "Фидес" също предизвика многократни забавяния при ратифицирането на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО, но през март бързо прие мярката, след като турският президент Реджеп Ердоган посочи, че правителството му ще продължи ратификацията.

Несигурността относно кандидатурата на Швеция се засилва от възраженията на самата Турция, която обвинява Стокхолм, че не се противопоставя на групировки, които Анкара смята за терористични организации.

Този месец Ердоган заяви, че НАТО не бива да залага на това, че страната му ще одобри молбата на Швеция за присъединяване преди срещата на върха във Вилнюс, която ще се проведе на 11-12 юли, тъй като скандинавската държава не е отговорила напълно на неговите опасения за сигурността.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в понеделник, че ще свика спешна среща през следващите дни, за да се опита да преодолее турските възражения срещу присъединяването на Швеция към военната организация - последен опит скандинавската страна да застане редом до съюзниците на срещата на върха във Вилнюс.

ОЩЕ: Столтенберг и Макрон призоваха за незабавно приемане на Швеция в НАТО

Сенатор от САЩ блокира продажба на HIMARS за Унгария, която не пуска Швеция в НАТО

Най-висшият републиканец в Комисията по външни отношения на Сената на САЩ заяви, че блокира продажбата на оръжия на стойност 735 млн. д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com