Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официоз на Кремъл директно заговори как взривът за Кримския мост бил подготвен в България

10 октомври 2022, 22:26 часа • 8076 прочитания

Експлозивите, използвани при взривяването на Кримския мост, са били опаковани в България. Това твърди военният кореспондент на „Комсомолская правда“ Александр Коц в публикация за изданието, което се смята за близко до Кремъл. В статията обаче, няма никакви доказателства за достоверността на тази хипотеза.  

Кой и как взриви Кримския мост? Трите основни версии

Според журналиста в операцията са участвали два камиона. „Схемата за доставка е следната. Товарът – 22 палета фолио, по 9 ролки всяка (един палет тежи около тон) пристига по море в грузинското пристанище Поти от България. Клиентът е гражданин на Украйна. След това е натоварен на камион с чуждестранни номера, а шофьорът комуникира с клиента чрез WhatsApp. От Поти камионът отива в Армения, където товарът беше оформен съгласно правилата на Митническия съюз – смята се, че това е типичен, неподозрителен маршрут за шофьори на камиони, пътуващи до Русия. След това товарната кола влиза на територията на Руската федерация през ГКПП Верхни Ларс. Тази, през която някои руснаци бягат в Грузия от мобилизация. Крайната точка е град Армавир, където палетите са претоварени на друг камион, който тръгва към Крим“, пише „Комсомолская правда“.

И именно тук авторът намесва категорично България. „Съдейки по всичко това, взривните вещества са били заложени в ролките с фолио и то по такъв начин, че да не бъдат видени на рентгените. И това е направено в България. Което означава, че в този атентат освен Украйна, може би участие имат и чужди разузнавателни служби“, пише Александър Коц, като не става ясно откъде той вади тези категорични заключения. Според информацията, шофьорът на първия камион вече дава показания и „най-вероятно и той, подобно на шофьора от втория камион, се е движил на сляпо и не е знаел какво превозва“.

Припомняме, че ден по-рано директорът на руското следствие Александър Бастрикин посочи България като изходна страна в предполагаемия маршрут на камиона с експлозиви в посока Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Той и Владимир Путин се обединиха около заключението, че взривът представлява терористичен акт.

Експерт по сигурността: Камионът, който взриви Кримския мост, може да е минал отвсякъде - и да е бил пренатоварен

Справка в интернет показва, че първият ферибот от Бургас за Грузия през октомври е бил чак на 7-ми, а взривът стана на 8-ми, което прави невъзможно придвижването на камиона именно с този курс. Това означава, че на практика камионът е отпътувал от страната ни още през септември. Пътуването е три дни, така че на този етап остава неизвестно какво се е случило с въпросния камион в оставащите няколко дни, за които няма данни преди да се взриви на Кримския мост в събота.

Взривът на Кримския мост отприщи руски критики към Путин и осъзнаване, че победата във войната е далеч

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес