Оланд ще криминализира отричането на арменския геноцид

5399
Оланд ще криминализира отричането на арменския геноцид

Френският президент Франсоа Оланд потвърди пред представители на арменската общност плановете за нов закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид, предаде АФП, позовавайки се на Елисейсия дворец.

Историческият спор отдавна е предмет на разгорещени спорове между турци и арменци, спорове прехвърлили се и в други държави и по-рано през годината предизвикал дипломатическа криза между Франция и Турция.

Франция и Турция започнаха нова ера в отношенията си

Външните министри на Франция и на Турция Лоран Фабиюс и Ахмет Давутоглу утвърдиха "нова ера" в отношенията Париж-Анкара, символ на ко...

Арменците твърдят, че милион и половина от техните предци са били убити при геноцида 1915-1916 г. при Османската империя. Турция твърди, че става дума за 500 000 загинали и приписва високия брой на сраженията и глада по време на Втората световна война.

Консерваторът Никола Саркози, предшественик на Оланд на президентския пост, през декември разгневи Анкара, като прокара законопроект за криминализиране отричането на арменския геноцид. След като документът бе приет от Народноот събрание, Турция прекрати военното и политическо сътрудничество с Париж. Но Конституционният съд на Франция отхвърли закона през февруари, защото нарушавал свободното изразяване, решение приветствано в Анкара.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа