ООН прие резолюция, че Русия налага милитаризация на Азовско и Черно море

3224
ООН прие резолюция, че Русия налага милитаризация на Азовско и Черно море
Снимка: Getty Images / Guliver

Общото събрание на ООН прие резолюцията, предложена от Украйна за милитаризация на Крим и водите на Азовско и Черно море. 66 страни гласуваха "за" документа, 19 гласуваха "против", а 72 се въздържаха, предаде БГНЕС.

Резолюцията гласи, че "присъствието на руската армия в Крим противоречи на националния суверенитет, политическата независимост и териториалната цялост на Украйна". Петият параграф от оперативната част съдържа и осъждане към Русия заради изграждането на мост през Керченския пролив.

ЕС осъди случилото се в Керченския проток, но не наложи нови санкции на Русия

Европейският съюз е готов да предприеме мерки за усилване на подкрепата на Украйна заради ситуацията в Азовско море. Това се казва в оф...

"Общото събрание също така осъжда нарастващото военно присъствие на Руската федерация в части от Черно море и Азовско море, както и ограниченията, наложени от Русия върху преминаването на чужди кораби в Азовско море", се казва в същия параграф.

Новината идва след като руското издание "Известия" публикува материал как Турция засилва военното си присъствие в Черно море. Деветата логистична база на турския флот ще бъде разположена в близост до големия черноморски град Трабзон. Предвижда се да бъдат разгърнати 400 военни и 200 цивилни служители за обслужване на фрегати и подводници. Въпреки че решението не е пряко свързано с неотдавнашната украинска провокация в Керченския пролив, тя е направена през 2014 година, вероятно повлияна от събитията в Крим, пише руското издание, цитирано от Агенция "Фокус".

Руската медия посочва, че една от причините за политиката на Турция е нарастващата военна мощ на Русия в Черно море. В средата на 2016 година, в пика на руско-турската криза, опасенията на Турция за присъствието на Русия бяха изразени от турския президент Реджеп Ердоган, който се обърна към генералния секретар на НАТО и заяви: "Черно море е почти езеро в Русия. Ако не действаме сега, историята няма да ни прости".

Няколко фактора обаче принуждават Анкара да не участва в стратегията на НАТО за задържане на Русия в региона. Първо, икономическото сътрудничество с Русия става стратегическо и остава неполитизирано, за разлика от отношенията на Турция с западните страни. Второ, участието на Турция в конфликт с Русия от страна на НАТО може не само да превърне турските територии в приоритетна цел на руските ядрени сили, но и да доведе до редица конфликти по границите на Турция на Балканите и Кавказ с непредсказуеми последици за турската държавност. "Очевидно е, че Турция поддържа самостоятелна линия на поведение спрямо Русия, а западните страни са принудени да се съобразяват с това", пише в аналитичния материал на "Известия" и дава за пример сделката за ракетите C-400.

Каракачанов отрече САЩ да са ни казвали, че ще пратят военен кораб в Черно море

Няма искане към България. Има искане към Турция за разполагане на външни кораби в турски пристанища. Според мен това е една проверка на...

"Решението на Анкара да изгради логистична база близо до Трабзон има за цел да покаже на западните съюзници, че Турция няма намерение да напуска Черно море. Напротив, участието на страната във важни проекти, като например "Турски поток", предполага по-голямо внимание на ситуацията в региона. Запазването на военния паритет в морето оказва пряко влияние върху политическата ситуация в т.нар. Голямо Черноморие - Кавказ и Балканите. Развитието на военния потенциал, част от който ще бъде новата логистична база на турския флот, има за цел запазването на водещите военноморски сили на Турция в НАТО. Това означава, че Русия ще трябва да развива отношения с Турция, която многократно демонстрира своята положителна роля за намаляване на антируския настроение в Алианса, на основата на взаимно уважение. Необходимо е Русия да покаже, че засилването на военното присъствие не е насочено срещу жизнените интереси на Турция, а е логичен отговор на действията на НАТО в Черно море", заключва "Известия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа