Откриха планета, която обикаля звезда само за 18 часа

6075
Откриха планета, която обикаля звезда само за 18 часа
Снимка: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

Астрономи от университета на Уоруик откриха екзопланетата NGTS-10b, която има най-краткия орбитален период известен до момента или казано с други думи - прави пълна обиколка около звездата си само за 18 часа, съощава БГНЕС.

NGTS-10b се намира в звездна система на около 100 светлинни години от Земята. Планетата е с около 20% по-голяма от Юпитер и повече от два пъти по-масивна. Звездата има радиус 70% от нашето Слънце и е с около 1000°C по-студена от него. Планетата обаче орбитира толкова близо до звездата, че вероятно един ден ще бъде унищожена от нея.

Съществува планета, на която валят рубини и сапфири

Откритата през 2008 година екзопланета Kepler-2b притежава нежно уникално според астрономите. Оказа се, че на газовия гигант вместо вод...

Откритието беше отчетено в месечните известия на Кралското астрономическо общество.

"Радваме се да обявим откриването на NGTS-10b, планета с изключително по-кратък период, която е с размер на Юпитер, обикаляща около звезда, която не е твърде различна от нашето Слънце.", казва в изявление водещият учен д-р Джеймс Маккормак.

"Въпреки че на теория горещите планети от типа на Юпитер с кратки орбитални периоди (по-малко от 24 часа) са най-лесни за откриване поради големината им и честите транзити, те се оказаха изключително редки. От стотиците планети от този тип, известни в момента, има само седем, които имат орбитален период по-малко от един ден."

Разстоянието между планетата и звездата е толкова малко, че е близо до това, в което звездата й би я разкъсала. Това я прави уникален обект за изучаване. Планетата е газов гигант, а те обикновено не са близо до звездата си. От познатите до момента на толкова близко разстояние са само планети в ранни етапи от процеса на формиране на системата или такива, които са изтласкани напред заради взаимодействие с други планети.

Учените откриха планета с три слънца и стабилна орбита

Планетата на Люк Скайуокър, Татуин, в сагата „Star Wars“ е един странен свят с две слънца в небето, но астрономите вече са ...

Какъв е случаят на NGTS-10, бъдещето ще покаже.

"Всичко, което знаем за формирането на планетата, ни казва, че планетите и звездите се образуват едновременно. Най-добрият модел, който имаме, предполага, че звездата е на около 10 милиарда години и ние приемаме, че и планетата е на толкова. Или я виждаме в последните етапи от живота й, или по някакъв начин е в състояние да живее тук по-дълго, отколкото трябва", обясни съавторът д-р Даниел Байлис.

Екипът планира да наблюдава този далечен свят с високо прецизни инструменти, за да проследи дори малки промени в орбитата му. "През следващите десет години може да се види спиралата на тази планета. Ще можем да използваме NGTS за наблюдение на това в продължение на десетилетие. Ако видим, че орбиталният период започва да намалява и планетата започне да спира, това би ни казало много за структурата на планетата, която все още не знаем", заключи д-р Байлис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа