Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПЕС избра кандидат, който ще се изправи срещу Урсула фон дер Лайен на евроизборите (СНИМКИ)

02 март 2024, 16:00 часа • 2928 прочитания

На конгреса на Партията на европейските социалисти, който се състоя в Рим на 1-ви и 2-ри март, беше избран общият кандидат на лявото семейство Никола Шмит, който ще се изправи срещу Урсула фон дер Лайен в битката за лидерство на ЕК. 

В началото на конгреса бившият министър-председател на Швеция и сегашният президент на ПЕС Стефан Льовен отбеляза целите, които стоят в основата на социалдемократическите партии: 

"За нас е важно да създаваме възможности. Равенство между половете, права за децата. Равенството на половете е морален ангажимент и сме загрижени за равенството на всички човешки същества. Искам всяка жена, всяко момиче на територията на ЕС да разбере и да знае, че ПЕС е единствената партия, която разбира важността на равенството на половете и се бори за осъществяването на тази задача", каза Льовен. 

Бившият министър-председател не пропусна да отбележи и отношението на лявото семейство към войната в Украйна и Близкия изток. 

"Ние заставаме категорично срещу тероризма и човешкото страдание. Това, което се случва в Газа е човешка трагедия. Броят на жертвите е недопустим и трябва да направим всичко, за да спрем това", добави Стефан Льовен. 

"Украйна трябва да има нашата подкрепа. Не можем да оставим Русия да победи. Украйна днес и завинаги, ние заставаме зад теб", допълни той. 

По време на конгреса, бившият министър-председател на България (2005-2009) Сергей Станишев успя да се срещне с Никола Шмит и отбеляза неговите неимоверни усилия за запазването на работните места и доходите в Европа по време на COVID-19. 

"За мен безусловно това е точният, навременен избор на кандидат в ситуацията, в която живее Европа и всички ние", каза Станишев.

"Сега живеем в изключително нестабилно време, от финансовата криза през 2008/2009, през Ковид и сриването на целия икономически живот, през войните, които ни обкръжават, от Украйна до Газа. Всичко това създава чувство на несигурност за бъдещето на всеки един от нас. Виждаме и новите индустриални революции. Всичко това, което се случва изисква силна социална политика, така че всеки човек да се чувства защитен, а не изхвърлен. Никола Шмит е човекът, който го е доказал с действия. По време на Ковид кризата той извоюва 100 милиарда евро за европейския фонд, който гарантираше социална защита на работниците и недопускане на масова безработица”, допълни той. 

Станишев и Шмит дадоха изявление пред медиите, където кандидатът на ПЕС коментира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес