Почина Едуард Шевернадзе

32104
Почина Едуард Шевернадзе
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият грузински президент Едуард Шевернадзе, един от хората, допринесли за края на Студената война заедно със съветския лидер Михаил Горбачов, почина на 86-годишна възраст, съобщи неговата близка Марина Давиташвили, предаде БГНЕС.

"Шевернадзе почина днес по обяд", заяви тя и допълни, че той бил болен от дълго време. Министър на външните работи по времето на Михаил Горбачов, той е избран за президент на независима Грузия през 1995 г. и подава оставка през 2003 г. по време на "Революцията на розите", като оставя страната близо до хаос.

"Той беше много способен, талантлив човек, много отворен за работа с хора от всички слоеве на обществото", заяви Михаил Горбачов пред радио "Ехото на Москва". Последният съветски лидер допълни, че Шевернадце бил "идеалният представител" на Грузия. "С него можеше да се говори директно, работехме добре", каза още Горбачов. Руският президент Владимир Путин изказа "искрените си съболезнования на семейството и близките на Шевернадзе и на целия грузински народ".

Едуард Шевернадзе е роден на 25 януари 1928 г. в грузинското село Мамати. Той е смятан за герой на Запад заради приноса си за края на Студената война, но изпадна в немилост в Грузия. През 1985 г. той е повикан в Москва от Михаил Горбачов, който започва перестройката и го прави свой външен министър. За пет години той има основен принос за разоръжаването, като си създава солидни приятелства на Запад, най-вече в Германия.

Но през 2003 г. вече като президент на независима Грузия Шевернадзе трябва да отстъпи властта по време на "Революцията на розите". Той е наследен от прозападно настроения Михаил Саакашвили през 2004 г., който остава начело на страната до 2013 г.

След около 10-годишно управление на малката република в Южен Кавказ образът на Шевернадзе значително се влошава заради икономическата криза и корупцията. Оставката през 2003 г. му позволява да запази малко уважение от обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа