Подоляк: Забраната за руснаци да пътуват в Европа ще е първата стъпка към бунт в Русия

5129
Подоляк: Забраната за руснаци да пътуват в Европа ще е първата стъпка към бунт в Русия
Снимка: Getty Images

Войната в Украйна продължава вече половин година, но руснаците никак не се притесниха от масовите убийства на цивилни в Буча, Ирпен или Мариупол. Само заплахата за потенциална забрана за влизане в ЕС можа да ги накара да осъзнаят войната и да се замислят за отговорността си. Така коментира съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в Twitter необходимостта от въвеждането на визови ограничения за жителите на Руската федерация.

„Защо са необходими визови ограничения за руските граждани? Половин година война доказа, че те не се интересуват от убийствата, разрушените градове, ядрения шантаж, Буча или Мариупол. Само разговорите за загубата на визи може да върне осъзнаването им за войната и отговорността. А това е първата стъпка... към бунт в Русия", пише Подоляк.

Подобен коментар публикува и украинската депутатка и експерт по антикорупционна политика Галина Янченко в профила си във Фейсбук. Най-смайващото е, че руснаците не се уплашиха нито от ядрения тероризъм на страната си (ударите на руските сили по Запорожката АЕЦ – бел.ред.), нито от десетките хиляди ковчези на руски войници, а от възможността да загубят правото си да пътуват в Европа, написа тя.

Ударена от санкциите, икономиката на Русия се свива

Икономиката на Русия се е свила с 4% на годишна база през второто тримесечие, съобщава националната статистическа агенция в петък. Спор...

Янченко изброява, че досега 12 държави са променили процедурата си за издаване на визи за руските граждани. „Естония, Латвия, Литва и Чехия напълно спряха издаването на визи. Дания, Нидерландия, Белгия и Япония въведоха ограничения за различните видове визи, а Норвегия и България усложниха процедурата“, отбелязва в поста си Янченко. Всъщност още една държава – Финландия обяви на 13 август, че е готова да предприеме значително ограничение на издаването на визи.

Дискусията за забрана на руснаците да влизат в ЕС или по-точно за издаването на шенгенски туристически визи за тях вече официално започна на най-високо ниво в Европейския съюз. Чешкото председателство на ЕС обяви, че следващите санкции на Съюза срещу Русия може да включват обща забрана за издаване на визи на руски граждани. Чешкият външен министър Ян Липавски се готви да предложи такава забрана на срещата на външните министри на ЕС в Прага в края на август.

„Знаете ли, най-много ме порази реакцията на това предложение от така наречените руски лидери и от „добрите руснаци“. Именно това тях наистина ги уплаши. Не ядреният тероризъм, към който открито прибягва ръководството на страната им. Не десетките хиляди ковчези, които пристигат в Русия. Не милионите разбити съдби в Украйна заради руската агресия. А възможността да загубят правото си да влизат в Европа. Да не могат да се забавляват в европейските курорти, да пазаруват и да си прекарват добре. Ето това наистина ги уплаши!“, пише още тя.

И се обръща към тях: „Страната ви от половин година унищожава Украйна, всеки ден убива невинни хора и разделя семейства. А руснаците се притесняват, че няма да могат да си попекат шкембето на Лазурния бряг във Франция.“ Янченко припомня в поста си и че в самото начало на войната руснаците реагираха също толкова бурно на забраната на Instagram и на напускането на McDonald's. „Загубата на комфорт е това, което плаши руснаците най-много. Изглежда, че този народ е наистина болен и трябва да бъде изолиран до пълното му възстановяване от болестта“, заключава украинският политик в поста си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма да е като с ЧВК "Вагнер": Министър за приема на престъпници в украинската армия

Какво е поразено в петролната рафинерия в Калуга: Първи украински данни (ВИДЕО)

Опит за руски пробив при Харков, вървят жестоки боеве и масова евакуация на хора (ВИДЕА)

Пътнически автобус падна в река в Санкт Петербург (ВИДЕО)

F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

Започна ли второто руско настъпление към Харков: Ситуацията край града е много напрегната

Орбан напомни, че е с Путин: Унгария подкрепя китайския мирен план за Украйна

Папата отпуска 100 хил. евро в помощ на Бразилия

Руската точност е не само в бомбите: В Москва зарята за 9 май попадна право в тълпата зрители (ВИДЕО)

Без любов към родината: За 10 години - 10 пъти повече "изменници" в Русия (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа