Полското правителство ще намалява пенсиите на бивши агенти на тайните служби

953
Полското правителство ще намалява пенсиите на бивши агенти на тайните служби
Снимка: Pixabay

Консервативното полско правителство възнамерява да намали драстично пенсиите на бившите агенти на комунистическите тайни служби, съобщи вътрешният министър Мариуш Блашчак.

Законопроект предвижда относително високите за момента суми да бъдат намалени до средното равнище пенсии за държавни служители. След корекциите бившите агенти ще получават равностойност в злоти, която варира от 363 до 481 евро.

Лидерът на управляващата партия в Полша иска повече пари за отбрана

Лидерът на управляващата в Полша партия Право и справедливост Ярослав Качински се обяви за увеличаване на отбранителните разходи на стр...

Министърът обясни пред журналисти, че става дума за уважение към чувството за справедливост на обществото, което не е съгласно бивши функционери на комунистическия репресивен апарат да получават значителни приходи за предходната си дейност.

Мерките ще засегнат около 32 000 лица и ще донесат месечни икономии от около 2,5 милиона евро, което прави над 30 милиона евро годишно, изтъкна министър Блашчак.

Управляващата партията „Право и справедливост” има пълно мнозинство в двете камари на полския парламент и няма как законопроектът да бъде отхвърлен. Той обаче може да бъде блокиран от Конституционния съд, който в момента е в остър конфликт с изпълнителната власт, която, според опозицията, иска да го парализира., съобщи АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа