Португалското председателство на ЕС: Дистанционната работа е "новото нормално" и изисква спешна регулация

1472
Португалското председателство на ЕС: Дистанционната работа е "новото нормално" и изисква спешна регулация
Снимка: iStock

Заместник-държавният секретар на Португалия по труда Мигел Кабрита призова страните от ЕС за бързи планове за регулиране на дистанционната работа, като заяви, че бързите действия ще максимизират възможностите и ще минимизират рисковете.

Говорейки на конференция на високо равнище за бъдещето на работата, организирана от председателството на Португалия в ЕС, Кабрита подчерта значението на намирането на баланс между възможностите и рисковете в работата от разстояние. Той защити необходимостта „бързо да се премине към регулиране на този модел, който вече не е нов“, но който стана широко разпространен поради пандемията от COVID-19, цитира Евроактив.

Ирене Мандл, ръководител на звеното по заетостта на агенцията по труда на ЕС Eurofound, заяви, че дистанционната работа се е превърнала в „новото нормално“ по време на пандемията и подкрепи идеята за нейното регулиране.

„Част от работата трябва да продължи да се върши по този начин и след кризата“, каза тя.

Сред предимствата на дистанционната работа тя посочи по-голяма посветеност на работниците, повишена гъвкавост и автономност и по-добър баланс между работата и семейния живот. От друга страна, тя подчерта, че има рискове като изключване на определени групи или засилване на контрола на работниците, по-голям стрес и неограничено работно време.

Илзе Звидрина, латвийски служител, председател на комитета по заетостта на Европейската комисия, посочи, че пандемичната криза подчертава „някои от вече съществуващите слабости“ на дистанционната работа. Тя се аргументира в полза на намирането на точен баланс, като се вземат предвид както създаването на работни места, така и унищожаването, и да се положат усилия за справяне със сегментацията на пазара на труда.

„Някои професии могат да използват дистанционна работа, други не толкова“, каза Звидрина.

Шефът на Goldman Sachs отхвърля работата от вкъщи като „ново нормално”

Шефът на Goldman Sachs Дейвид Соломон отхвърли дистанционната работа като „ново нормално“ и вместо това я нарече „отк...

Стефано Скарпета, директор по заетостта, труда и социалните въпроси на ОИСР, заяви, че пандемията е причинила "голяма социална криза в заетостта" и много хора трябва да преминат към други видове трудови договорености. Пандемията показа, че „има много професии, които могат да се вършат от къщи, а също така, че компаниите имат работници с капацитет за това“, каза Скарпета.

„Вероятно след кризата ще има редица хора, работещи от вкъщи или в смесени режими“, добави той, като предупреди, че работата от разстояние може да допринесе за удължено работно време и да доведе до дигитален стрес.

Португалците Тереза ​​Коелю Морейра и Гилерме Дрей, заявиха, че сега има нови възможности и нови рискове, поради което е необходимо да се приемат публични политики, които да гарантират свобода на избора, за да се управлява по-голяма гъвкавост и, от друга страна, подкрепа на дистанционния работник“.

На свой ред заместник-генералният директор на МОТ Марта Нютън заяви, че въпреки рисковете, „ако дистанционната работа е доброволна, тя може да бъде от полза както за компаниите, така и за работниците“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа