Повечето страни в света са тотално неподготвени за промените в климата, показва доклад

1592
Повечето страни в света са тотално неподготвени за промените в климата, показва доклад
Снимка: iStock

Големи икономики като Индия, Бразилия и Русия са изправени пред "каскадни" кризи, предизвикани от изменението на климата, като продоволствена несигурност, недостиг на енергия и граждански вълнения, предупреди индустриален анализ.

Докато развиващите се страни от Африка и Югоизточна Азия се очаква да бъдат най-силно засегнати от по-високите температури, екстремните климатични условия и покачването на морското равнище, някои страни със средни доходи не разполагат с инфраструктура и законодателна свобода, за да се справят с променящия се климат.

В момент, в който Европа изчислява разходите за поредната рекордна гореща вълна, анализът показва, че дори държави, които обикновено имат малко кризи, свързани с климата, ще трябва да се адаптират към повишаването на глобалните температури.

Анализът разглежда представянето на държавите по 32 структурни въпроса - включително свързани с времето събития, политическа стабилност, икономическа мощ, сигурност на ресурсите, бедност и права на човека - за да се оцени капацитетът на всяка държава да се справя с кризи. След това държавите са разделени на три категории: изолирани, несигурни и уязвими.

Не е изненадващо, че най-богатите държави се представят добре и са признати за най-изолирани от климатични сътресения благодарение на комбинацията от добро управление, покупателна способност и стабилна инфраструктура.

Развиващите се страни са причислени към категорията на уязвимите, тъй като не разполагат с тези предпазни мерки. Няколко държави със средни доходи обаче, включително Индия, Индонезия и Южна Африка, също попадат в тази група.

"Ниските нива на инвестиции в разглеждането на вторичните рискове показват, че повечето страни са почти напълно неподготвени да се справят с по-широките политически, икономически и свързани с развитието последици от затоплянето на планетата", се казва в анализа.

Климатичните промени носят риск от увеличаване на хранителните отравяния, причинени от бактерии?

Храната може да служи като среда за растежа на бактериите, ако не се обработва, приготвя или съхранява правилно. Една от причините е пр...

Уил Никълс, ръководител на отдел "Климат и устойчивост" в консултантската фирма Verisk Maplecroft, която е извършила оценката, заяви, че голямата изненада е в средната - или "несигурната" - категория, в която се намират мощни държави като Бразилия, Мексико, Русия и Саудитска Арабия.

"В Бразилия наблюдаваме ерозия на екологичната и социалната защита при управлението на (президента Жаир) Болсонаро. В Русия арктическата инфраструктура ще бъде подкопана от затоплянето и може да видите как лидер като (президента Владимир) Путин сочи с пръст други групи и се стреми да разшири територията си", каза Никълс, цитирана от БГНЕС.

Въпреки че е икономика от Г-20, Мексико попада в категорията на несигурните държави до голяма степен поради близостта си до държави от Централна и Южна Америка като Венецуела, които са изправени пред екстремни смущения, свързани с климата, особено под формата на масова миграция.

"Тези рискове не се ограничават от политическите граници, те ще се разпространят", каза Никълс. "Дори и да сте си подредили къщата, ако съседът ви е в бедствено положение, това може сериозно да подкопае способността ви да се защитите."

В рамките на ръководения от ООН план за действие в областта на климата богатите държави обещаха през 2009 г. да предоставят 100 млрд. долара годишно на застрашените държави до 2020 г., но досега не са успели дори да се доближат до това ниво на финансиране.

Колко скоро ще потънат под вода Малдивите, Банкок и Маями?

Морското равнище се покачва бързо. Според Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ скоростта, с която това с...

Никълс заяви, че анализът показва необходимостта развитите страни да помогнат на държавите, които не могат да си помогнат сами.

"Видяхме, че сравнително малки количества хора, пристигащи в Европа и САЩ, поради въздействието на климата, предизвикват големи проблеми", каза той. "Съществува аргумент, че ние като изолирани нации сме длъжни да помогнем на уязвимите нации да се защитят сами, което от своя страна помага за нашата защита."

Никълс заяви, че смъртоносната гореща вълна в Европа от тази седмица е доказателство, че дори богатите държави трябва да вземат предвид изменението на климата в бъдещите си бизнес и управленски решения.

"Мащабът на климатичната заплаха не намалява - тя очевидно ще има огромно въздействие", каза той. "Но страните от Субсахарска Африка, Югоизточна Азия и Южна Америка не разполагат с необходимата устойчивост, за да се справят както с физическата климатична заплаха, така и с последващите ефекти от политическата нестабилност и нестабилността на веригата за доставки".

ОЩЕ: Човекът ли е отговорен за промяната на климата? Проверка на фактите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа