Путин може да помилва Ходорковски и Pussy Riot

25509
Путин може да помилва Ходорковски и Pussy Riot
Снимка: Getty Images / Guliver

Момичетата от популярната руска група Pussy Riot и бившият президент на ЮКОС Михаил Ходорковски могат да бъдат освободени предсрочно. Това заяви един от правните съветници на руския президент Владимир Путин.  

В края на месеца Путин ще обяви амнистия по случай 20 години от приемането на новата Конституция. Сред помилваните могат да се окажат бившият петролен магнат Ходорковски и момичетата от пънк групата Pussy Riot. Те често са сочени от критиците на Путин като типичен пример за политически затворници.

Путин: Събитията в Украйна напомнят на погром, а не на революция

„Събитията в Украйна напомнят повече на погром, отколкото на революция. Според мен те са малко свързани с взаимоотношенията на Ук...

Пред комисията, която изготвя предложенията за амнистия, Путин заявил, че предсрочното освобождаване трябва да подчертае човечността на държавата и да има успокояващ ефект върху обществото.

Ходорковски беше осъден на девет години затвор през 2005 година. По план руският магнат трябва да бъде освободен през април 2014 година. Интересен факт е, че присъдата на Ходорковски беше четена рекордно дълго време - от 16 май до 31 май 2005 година. През 2011 година асистентът на съдията Виктор Даниликин, който прочита присъдата, казва публично, че Даникин го е направил под натиск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа