"Путин не може да спечели. По-вероятно е да бъде убит."

7467
"Путин не може да спечели. По-вероятно е да бъде убит."
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

Иля Новиков е адвокат, защитавал в руските съдилища Фондацията за борба с корупцията на Навални и правозащитния център "Мемориал". През 2021 г. напуска Москва и отива да живее в Киев. След руското нахлуване в Украйна, Новиков се присъединява към Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). В края на 2022 г. руското Министерство на правосъдието го включва в регистъра на "чуждестранните агенти", а МВР го обявява за издирване. Константин Егерт се срещна и разговаря с Иля Новиков в Киев. Ето какво заяви той пред Дойче веле:

Как мислите, какво мотивира руския елит да мълчи и да не мисли за бъдещето?

Иля Новиков: На първо място, не бива да говорим за елит. Това са хора, които са успешни при Путин. Сега всички те са се забъркали в тази ситуация, защото участват във войната - в нейната организация, подготовка и провеждане - и печелят от нея. Някои са мотивирани от алчност, други от страх. Мнозина мислят, че по някакъв начин нещата все ще се оправят. Тези, които са по-умни, разбират, че това няма да се случи, защото е ясно накъде отива всичко. Путин не може да спечели, той няма как да се задържи. Месец по-рано или по-късно, всичко ще приключи.

Путин е вече стар, той е на 70 години. Ако си на 70 години и си демократично избран президент, можеш да подадеш оставка и да си живееш спокойно. Но съвсем друго нещо е, ако си диктатор, който трябва да удържа цяла глутница чакали, защото в противен случай самата тя ще те разкъса или ще ти завърже панделка и ще те изпрати в Хага, за да откупи собствената си вина. Човекът е такова същество, което е в състояние да убеждава сам себе си, че това не е краят.

Какви са реалните перспективи някой от тези хора да застане пред съда в Хага, ако оставим засега Путин настрана?

И. Новиков: Хага е силно митологизирана. Това, че има заповед за ареста на Путин, не означава конкретно, че той ще бъде екстрадиран. Защото, ако това се случи, то ще стане в резултат от заговор. Но далеч по-вероятният сценарий е, че той няма да преживее своето поражение във войната. По-вероятно е да бъде убит, отколкото да го заловят жив, защото е по-лесно да убиеш такъв човек, отколкото да го хванеш жив.

Важното е, че заповедта, издадена от съда в Хага, обърква живота на Путин. За него е по-трудно да съществува, когато приятелите му се принудени да обясняват защо канят един международен престъпник на среща на върха или му правят някакво предложение. За приятелите му ситуацията стана по-трудна, а за враговете му е вече по-лесно. В това се крие значението на тази заповед. А що се отнася до следвоенното правосъдие, Хитлер, например, също не е присъствал на Нюрнбергския процес, но нима това намалява по някакъв начин значимостта на процеса?

Какво ще се случи с Русия?

И. Новиков: Има няколко сценария. След падането на Путин от власт, местните руски бандити - онези, които наричате "елит", ще бъдат съблазнени да късат парчета от тази голяма и прогнила територия. - Русия. Защото всеки иска да бъде главният бандит в собствената си страна, а не да се страхува да не попадне в затвора в Лефортово, само защото не е угодил на определени хора в Москва. Подобен разпад на Русия, без нуждата от чужда окупация, е реалистичен.

Ако Русия не се разпадне на парчета, ще има някакъв вид поправяне на грешките под формата на арести, ще има най-жестоки угризения и сключване на пактове. Но нещата могат да се обърнат във всеки един момент и да се появи един нов Путин 2.0, който да тръгне в посока на отмъщението. Има и други варианти, които са много по-лоши. Например, ако човек като Пригожин се опита да заеме все още топлото място на Путин.

Защо нито един руски олигарх все още не е направил недвусмислено изказване, че къса с Путин? Защо нито един от тях все още не се е извинил, дори и неискрено?

И. Новиков: Заради опасността да ги убият. Сигурен съм, че всички те имат планове "Б" и "В", ако утре Путин го няма. Всеки някъде го чака зареден с гориво самолет, някакво тайно скривалище в случай че всичко им бъде отнето. Онези, които са могли, са намерили начин още по-рано да изпълзят надалеч. Онези, които ги завари 24 февруари 2022 г. в Русия, са хора, които не са имали възможност да го направят.

Кога ще завърши войната и с какви проблеми ще се сблъска Украйна след нейния край?

И. Новиков: Ще има огромни проблеми. Много хора са напуснали страната, милиони. Не всички ще се върнат, не всички имат къде да се върнат. Икономиката е съсипана. Ако потокът от пари спре и съюзниците престанат да помагат, ще бъдем на прага на рязък спад. Голяма част от инфраструктурата е разрушена, има много изгорени градове и минирани райони, които трябва да бъдат разчистени. Украинското общество преживява такъв болезнен шок, че то просто няма пълна представа за много неща. Голяма роля за това играят и украинските медии, които не са готови да говорят с обществото за реалните проблеми, защото се страхуват, че това ще подкопае мобилизационния дух. Но този болезнен шок трябва да се отчита и да се разбере, че хората все още живеят през февруари 2022 г. След войната ще бъде трудно.

Какво очаква украинците след войната, освен ясните икономически проблеми?

И. Новиков: Моето лично мнение е, че в Украйна има много неща, които са замразени за времето, в което войната продължава. Чисто и просто не се говори за това, за да не смущават хората, от които зависи колко пари и оръжия ще получим. Но има очевидни неща. Съществува военновременна корупция. Корупцията винаги е съществувала и ще бъде с нас още дълго време. Не мисля, че тя ще стане много по-малка още по време на сегашното поколение. Може някои неща да бъдат преструктурирани, държавните поръчки да станат по-прозрачни, но всички разбират, че в глобален план проблемът няма да изчезне.

А моята лична болка като юрист е състоянието на съдебната и правоохранителната система. В Украйна те все още са постсъветски. По-рано се говореше за "родилните петна на капитализма". Сега тези "родилните петна на социализма" покриват съдебната система от горе до долу. И няма да е възможно да я променим бързо, за това са необходими десетилетия.

 

Източник: Дойче веле

 

Още по темата: Защо бивш руски депутат предпочете да отиде на фронта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа