Путин подписа указа за помилването на Ходорковски

16019
Путин подписа указа за помилването на Ходорковски
Снимка: Getty

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилването на Михаил Ходорковски, предаде пресслужбата на Кремъл, предаде Интерфакс, цитирана от „Фокус”.

Указът влиза в сила в деня на подписването му.

Путин е готов да помилва Ходорковски

Руският президент Владимир Путин заяви, че е готов да подпише указ за помилване на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, съобщав...

„Ръководейки се от принципите на хуманност, постановявам да се помилва осъденият Михаил Борисович Ходорковски, освобождавайки го от по-нататъшно излежаване на наказанието му лишаване от свобода”, пише в текста на указа.

"Михаил Борисович трябва в съответствие със закона да напише искане, то не го правеше, но неотдавна написа това писмо и се обърна към мен с искане за помилване", заяви вчера Путин. "Той вече прекара над десет години в затвора, това е сериозно наказание. Той се позовава на обстоятелства от хуманитарен порядък, майка му е болна, и считам, че можем да вземем това решение", каза още президентът.

Ходорковски бе най-богатият човек в Русия преди около 10 години, когато притежаваше концерна „Юкос”. През 2003 г. обаче той бе осъден за алшифициране на документи, укриване на данъци и други обвинения.

В руската преса се подчертава, че официалната версия за помилването е, че Ходорковски се обърнал към президента Путин заради тежката болест на майка му. Тъй като такава молба автоматично подсказва признаване на законността на всички съдебни актове срещу него, Ходорковски няма да може нито да получи реабилитация в Русия, а и ще изгуби борбата за имуществото на ЮКОС, която би водил зад граница.

Владимир Путин: При протест като този в Украйна, ще действам според закона

Руският президент Владимир Путин даде отговор на въпроса как би реагирал и какви мерки би предприела Русия, ако в страната се случи да ...

Помилването президентът Путин обясни с това, че Ходорковски е излежал по-голямата част от присъдата и вече има хуманитарна причина – тежко болната майка.

Марина Филипповна Ходорковская коментира пред Коммерсант, че разбрала за решението на сина й от медиите. „Зная в какви условия лежи десет години. и да го съди може само онзи, който е преживял същото”, казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа