ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

9003
ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?
Снимка: Getty Images

Европейският съвет подчерта необходимостта от спешно осигуряване на противовъздушна отбрана на Украйна и от ускоряване на предоставянето на цялата необходима военна помощ, включително артилерийски боеприпаси и ракети.

Евролидерите призоваха Съветът на ЕС и държавите членки да осигурят необходимите последващи действия. "Военната подкрепа ще бъде предоставена при пълно зачитане на политиката за сигурност и отбрана на някои държави членки и при отчитане на интересите за сигурност и отбрана на всички държави членки", гласи официалното съобщение, част от общите решения на евролидерите, публикувани на 18 април.

Главчев: "Подкрепяме Украйна всячески"

"Става въпрос за ПВО, по-конкретно - "Пейтриът" (Patriot)", заяви пред медиите в Брюксел българският служебен премиер Димитър Главчев. Той уточни, че България не разполага с тях. Не отговори и конкретно на въпрос кои страни се визират в думите "зачитане на политиката за сигурност и отбрана на някои държави членки" и дали става дума за Унгария и Словакия, които често блокират пакетите на ЕС за Киев. Според Главчев Будапеща и Братислава не са изразили "някакво противно мнение" относно финалните заключения на Европейския съвет.

Още: Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

"Подкрепяме Украйна всячески. Като източници за помощ бяха изчислени приходите от замразените руски активи, които се изчислява, че са около 2,5 - 3 милиарда евро. Поддържаме европейската позиция, не се съмнявайте", заяви Главчев.

"Европейският съвет приветства напредъка по предложенията за насочване на извънредните приходи, произтичащи от обездвижените активи на Русия, в полза на Украйна и призовава за бързото им приемане", гласи още позицията. Европейската комисия предлага 90% от печалбите, генерирани от замразените активи, да отидат за оръжия за украинската армия, но има противопоставящи се на това държави.

Още: Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Европейският съвет изтъкна отново "пълната си непоколебима подкрепа за Украйна, нейния народ и нейната независимост, суверенитет и териториална цялост в рамките на международно признатите ѝ граници".

ЕС с помощ след руските удари по енергийната инфраструктура на Украйна

"Европейският съвет категорично осъжда продължаващите въздушни и ракетни нападения на Русия срещу цивилното население и гражданската и критичната инфраструктура на Украйна, включително неотдавнашните засилени нападения срещу енергийния сектор. Европейският съюз и неговите държави членки ще засилят предоставянето на хуманитарна помощ и помощ за гражданска защита, включително оборудване като генератори на електроенергия и енергийни трансформатори", обещават евролидерите.

Русия продължава терора си, обстрелвайки цивилна и енергийна инфраструктура в Украйна и разрушавайки украинските ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, а Киев не разполага с нужната ПВО и ракети за нея.

Още: Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Наскоро анализаторът на Bild Юлиан Рьопке написа, че украинците са изчерпали ракетите за системите Patriot и IRIS-T, но от Киев успокоиха: ВСУ: Няма място за паника, имаме ракети за Patriot и Iris-T.

Нидерландският премиер Марк Рюте пък има идея за снабдяване на Украйна с още системи Patriot - вижте я тук: Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО).

Миналата седмица Европейският парламент отказа да освободи от отговорност Европейския съвет относно бюджета на ЕС, докато Украйна не получи допълнителни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot).

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Още: ЕП удари бюджетен шамар на Европейския съвет, защото не дава бързо "Пейтриът" на Украйна (ВИДЕО)

ЕС осъди Иран и подкрепи Израел

Евролидерите взеха и няколко решения, свързани с войната в Израел и нападението на Иран по израелска територия в нощта на събота срещу неделя. "Европейският съвет категорично и недвусмислено осъжда иранското нападение срещу Израел и отново заявява пълната си солидарност с народа на Израел и ангажираността си със сигурността на Израел и регионалната стабилност", гласи позицията.

Европейските лидери призоваха Иран и неговите пълномощници да прекратят всички нападения, а освен това "настойчиво" приканиха всички страни да проявят максимална сдържаност и да се въздържат от всякакви действия, които могат да увеличат напрежението в региона.

Европейският съюз ще предприеме по-нататъшни ограничителни мерки срещу Иран, по-специално по отношение на безпилотните летателни апарати и ракетите. "Европейският съюз остава изцяло ангажиран да допринесе за деескалация и сигурност в региона", гласи съобщението.

Още: ЕС налага нови санкции на Иран

Призив за край на хуманитарната криза в Газа и спиране на огъня

ЕС иска "незабавно" прекратяване на кризата в Ивицата Газа, незабавно прекратяване на огъня и безусловно освобождаване на всички заложници, взети от "Хамас". Призивът е за осигуряване на пълен, бърз, безопасен и безпрепятствен достъп до хуманитарна помощ в голям мащаб за нуждаещите се палестинци. "Европейският съюз остава твърдо ангажиран с постигането на траен и устойчив мир, основан на решението за две държави", гласи позицията.

Европейският съюз е готов да работи с всички партньори, за да избегне по-нататъшна ескалация на напрежението в региона, особено в Ливан: "Хизбула" удари в Израел с дронове и ракети (ВИДЕО). "Европейският съвет потвърждава решимостта на ЕС да подкрепя най-уязвимите хора в Ливан, включително бежанците, вътрешно разселените лица и нуждаещите се приемащи общности. Европейският съвет потвърждава отново необходимостта от постигане на условия за безопасно, доброволно и достойно завръщане на сирийските бежанци, както е определено от ВКБООН", обявиха евролидерите. Призовава се още всички донори да запазят или да увеличат равнището на помощта си за сирийските бежанци.

Още: Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Възобновяване и разширяване на диалога с Турция

Европейският съвет проведе и стратегически дебат относно отношенията между ЕС и Турция. Заключението е, че ЕС има стратегически интерес от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие и от развитието на отношения на сътрудничество и взаимна изгода с Анкара. Европейският съвет възлага на Корепер (постоянните представители на страните в ЕС) задачата да ускори работата по възобновяване на диалога с турската страна. "Конструктивният ангажимент на самата Турция ще бъде от съществено значение за напредъка в различните области на сътрудничество", заявиха евролидерите.

"Във връзка с това Европейският съюз отдава особено значение на възобновяването и напредъка в преговорите за уреждане на Кипър за по-нататъшното укрепване на сътрудничеството между ЕС и Турция. Европейският съвет остава изцяло ангажиран с цялостното уреждане на кипърския проблем в рамките на ООН, съгласно съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и в съответствие с принципите, на които е основан Съюзът, и достиженията на правото на ЕС", заявиха от Европейския съвет.

Служебният премиер Димитър Главчев отчете възобновяването на диалога на ЕС с Турция. "Ние подкрепихме възобновяването, то е и обща позиция на всички държави членки. Кипър и Гърция смекчиха позицията си, за да се приемат заключенията", посочи той.

Още: Блинкен благодари на Турция, ето за какво

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа