Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

1711
Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард не се съгласи замразените руски активи да бъдат дадени на Украйна и тя да ги използва, за да спечели поведената от Русия война срещу бившата съветска република.

Лагард изяви резервите си на събитие във Вашингтон, съобщава Financial Times.

Основният аргумент на Лагард е добре познатият от множеството вече медийни статии по темата - това ще наруши принципите на международното право.

Още: Швейцария отново отказа да проследява парите на руски олигарси

"Преминаването от замразяване на активите към конфискацията им е нещо, което трябва да се разгледа много внимателно", каза Лагард, предупреждавайки, че това може да доведе до "нарушаване на международния ред, който искате да защитите; които бихте искали Русия да уважава". Думите ѝ са факт точно преди финансовите министри на Г-7 пак да обсъдят въпроса и да не вземат единно твърдо решение - официалното съобщение след срещата гласи, че: "Суверенните активи на Русия в нашите юрисдикции ще останат замразени дотогава, в съответствие с нашите съответни правни системи, докато "работим" относно всички варианти, съгласно които замразените руски активи може да бъдат ползвани в помощ за Украйна в съответствие с международното право": Съдът призна Кристин Лагард за виновна за финансова небрежност, но няма да я накаже

Лагард, която е практикувала като адвокат, уточни, че няма "никакво съмнение", че Русия трябва да бъде накарана да плати за реконструкцията на Украйна. Но според нея има един куп въпроси, които стават актуални, ако се изхожда от принципа, че няма откъде другаде да се помогне на Украйна във войната и заради това трябва да се конфискуват замразените руски активи. В предложението за законов акт за военна помощ на САЩ от Украйна лежи принцип на отпускане на заеми, които да се гарантират със замразени руски активи: Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, който също беше във Вашингтон за пролетните срещи на МВФ и Световната банка, каза пред Financial Times, че спешният въпрос за Украйна в момента е военната подкрепа. Що се отнася до финансовата подкрепа, той каза, че политиците ще "продължат да проучват други пътища", но че ЕС трябва да се съсредоточи върху непосредствената задача да съгласува съществуващите предложения за "вземане" на печалбите, свързани със замразените руски активи. Това би позволило допълнителна подкрепа до юни, която е "силно необходима" на украинците, добавяйки 3 милиарда евро към ангажимента на ЕС за Киев от 16 милиарда евро тази година.

Кой - как

За момента САЩ подкрепят замразените руски активи да бъдат конфискувани, но от около активи за 260 млрд. евро над 200 млрд. са в юрисдикцията на ЕС, а само 6 млрд - в САЩ. Основният страх в Европа е, че ако почнат да конфискуват, други режими, сходни като характеристики на политика и поведение с този на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, ще изтеглят вложенията си в еврозоната т.е. в еврото, което ще доведе до огромна пазарна и икономическа криза. Страните от ЕС подкрепят вариант да дадат на Киев само печалбите, генерирани от базовите активи.

Но въпросът за използването на руските резерви за предоставяне на по-големи суми на Киев стана по-спешен през последните месеци, тъй като войната вече е в третата си година и допълнителната помощ на САЩ за Украйна е задържана в Конгреса.

Финансовият министър на Обединеното кралство Джереми Хънт смята, че планът на САЩ е "наистина интересна идея" и че всички предложения за използване на замразените активи трябва да бъдат разгледани с отворен ум. Литовският финансов министър обаче беше по-категоричен - правото може да бъде променяно, за да отговаря на фактическата действителност: 40 млрд. евро за 10 г.: САЩ официално с идея как пари от руски активи да попаднат в Украйна

Ясно е обаче, че чуденето продължава - както и дискусиите във Вашингтон, до края на настоящата седмица.

Още: Йелън: Проучваме възможности за "отключване" на замразените руски активи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа