Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа в света: Франция вписа правото на аборт в конституцията си

04 март 2024, 20:02 часа • 4318 прочитания

Френският парламент прие окончателно включването на аборта във конституцията на Франция. Новината съобщи един от най-уважаваните френски всекидневници Le Monde.

Резултатите от гласуването

Правото на аборт получи 780 гласа срещу 72. Резултатът е доста над минималния праг от 512 гласа (три пети от подадените гласове в Конгреса). Обявяването на гласуването беше посрещнато с овации в залата.

Какво записа Франция в основния си закон?

Проектът закрепи в конституцията „свободата, гарантирана на жените, да прибягват до доброволно прекъсване на бременността“. За да бъде окончателно приета, тази предложена ревизия трябва да получи мнозинство от три пети от подадените гласове в Конгреса. 

Макрон спази обещанието си

Макрон заяви, че „се е ангажирал да направи необратима свободата на жените да прибягват до аборт, като я закрепи в конституцията.

Премиерът Габриел Атал призова законодателите да създадат история, като каза, че свободата на аборт остава „в опасност“. „Нашите свободи по същество са застрашени... на милостта на вземащите решения“, каза той, пише по темата и AFP. ОЩЕ: Прокуратурата в Тексас забранява на жена да направи животоспасяващ аборт

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес