Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

26060
Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна
Снимка: Getty Images

Още преди окончателно да бъде одобрена рамката на новата американска военна и финансова помощ за Украйна, Пентагона вече готви пратка за Украйна – и ще е по-голяма от обичайното досега, съобщава Politico. Припомняме, че днес, 23 април през нощта (вероятно 24 април българско време), се очаква Сенатът да одобри рамката и след това американският президент Джо Байдън ще я подпише светкавично: Най-после: САЩ се размърдаха, 60 млрд. долара помощ за Украйна са напът (ВИДЕО)

Според вътрешни източници на медията помощта ще включва бронирани машини (БТР-ите "убийци на танкове" Bradley, бронетранспортьори M113, както и Humvee), ракети и снаряди. Снощи украинският президент Володимир Зеленски каза, че със САЩ има разбирателство за доставка на дългобойни ракети ATACMS и по всички точки по този въпрос има съгласие: Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

Съвсем наскоро, пред Конгреса зам.-министърът на отбраната Селест Уоландър, която отговаря за международните отношения, коментира, че първа военна помощ от САЩ в Украйна ще пристигне за седмица или две след като всичко бъде оформено законово. Отделно, САЩ обмисля да прати и 60 военни съветници в Киев, за да помагат за по-лесния трансфер на американски оръжия в Украйна, но без тези хора да имат военни задачи.

Освен това, украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърди, че Украйна преговаря за 4 системи за ПВО Patriot ("Пейтриът"): "Преговорите със съответните държави и САЩ вървят". Гръцкото издание Pronews публикува материал, че Гърция може да даде една или дори две системи "Пейтриът" на Украйна, но само ако САЩ дадат гаранции на страната срещу евентуална "агресия" от страна на Турция. Украинският тв канал "24 часа" цитира шведския министър на отбраната Пол Йонсон, който каза, че страната му мисли да даде на Украйна зенитно-ракетни комплекси RBS 70. RBS 70 е преносим зенитно-ракетен комплекс с малък обсег, изстрелваните от него ракети се управляват от лазер. Ключовото му предимство е възможността за ефективна работа в условия на противодействие с топлинни примамки или електронно заглушаване.

Великобритания също се включва

Всичко това идва на фона и на нов британски военен пакет, който се очаква британският премиер Риши Сунак да обяви днес. Парите ще са за спешна покупка на боеприпаси, британски дронове, муниции за ПВО – с тези средства ще бъдат купени 1600 ракети, включително неуточнен брой Storm Shadow. Освен това - 400 военни превозни средства, включително британският еквивалент на Humvee - Husky, както и дарение от 60 лодки: Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа