Референдум за федерализация на Украйна става все по-вероятен

21475
Референдум за федерализация на Украйна става все по-вероятен
Снимка: Getty Images / Guliver

Законопроект за провеждане на общоукраинско консултативно допитване е внесен във Върховната рада на Украйна. Това става ясно от съобщение на сайта на украинския парламент.

Както е добре известно, на 25-ти май трябва да се проведат изборите за нов президент на страната. Откакто обаче започнаха размириците в Източна Украйна и при подготовката за отделянето на Крим, се чуха множество гласове за всеобщ референдум за федерализация на Украйна - различните области в страната да получат възможност за по-голяма автономия и евентуално да решат дали искат да останат в границите на страната или да се присъединят към Русия.

S&P: Ако Украйна загуби територия, ще има фалит

Украйна ще се сблъска с фалит по дълга в случай на загуба на голяма част от своята територия. Това предупреди в Астана ръководителят н...

Не е ясно дали внесеният законопроект касае такъв референдум или ще е само с цел официално определяне на настроенията в Украйна. По-рано заместник-председателят на Централната избирателна комисия на Украйна Андрей Магера допусна възможността на 15 юни да бъде проведено национално консултативно допитване вместо референдум. Той отбеляза, че насрочването на референдум ще зависи до голяма степен от Върховната Рада, а ако тя приеме съответното постановление, то ще бъде изпълнено от ЦИК.

Междувременно бойните действия в източния украински град Славянск днес са били подновени, предаде Агенция "Фокус", позовавайки се на Интерфакс.

Сраженията между силите за сигурност и поддръжниците на федерализацията на Украйна се водят в близост до телевизионната кула в града. Има информация за пострадали сред активистите.

За стрелба се съобщава и в град Дзержинск, Донецка област. Има един загинал и 10 ранени. Конфликтът е избухнал между неизвестни въоръжени лица и охраната на частен предприемач, който е бил задържан по домашен арест. Не се знае какви са обстоятелства около инцидента и дали той има нещо общо със ситуацията в Източна Украйна.

Задържаните в Одеса бяха освободени след атака на проруските активисти

В южния украински град Одеса, където днес ще се състоят първите погребения на загиналите при сблъсъците от 2 май, проруски активисти ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа