Руската армия готви мащабно нападение в Донбас?

4016
Руската армия готви мащабно нападение в Донбас?
Снимка: Getty Images

Русия продължава да се изтегля от северозападните украински райони и позиционира своите войски наново, става ясно от актуални информации. Руската армия позиционира войниците си в източната и в южната част на Украйна и се подготвя за мащабно нападение. След промени в стратегията на руската армия Кремъл обяви, че възнамерява да завладее области в Донбас, които все още не са под контрола на проруските сепаратисти. Те контролират част от богатата на суровини Източна Украйна от 2014 насам.

Успехи в района на Чернигов и Суми

Същевременно Киев информира за успехи в региона на Чернигов. Някои населени места около Чернигов отново са под украински контрол, а хуманитарните помощи вече са на път, обяви украинската армия. Чернигов е на около 130 км от Киев и дни наред беше откъснат от света. Кметът Владислав Атрошенко обяви, че руските удари над града са разрушили 70% от града му.

Руските войски се изтеглят и от региона на град Суми. Все още обаче е рано да се говори за освобождаване на региона, каза директорът на областната администрация Дмитро Шивицкий.

Нови въздушни удари 

И докато в регионите на Чернигов и Суми говорят за успехи, руските нападения над други украински градове продължават. Така например при удари над жилищен район в Харков са загинали седем души и най-малко 34 са били ранени. Вторият по големи украински град е под засилен обстрел още от началото на руската инвазия. И в намиращия се наблизо град Дергачи са били убити най-малко седем цивилни. Продължават и ударите над обсадения пристанищен град Мариупол. Според британското министерство на отбраната градът все още е под засилен обстрел, но украинската армия оказва яростна съпротива и е запазила контрола над централни сфери.

И от пристанищния град Одеса идват съобщения за нови нападения. В нощта срещу понеделник над Одеса са били изстреляни ракети. Това бе съобщено от регионалната администрация във Фейсбук. Русия все още не е потвърдила тази информация. Още през уикенда милионният град на Черно море беше под ракетен обстрел. Руското министерство на отбраната тогава обяви, че от кораби и самолети са били обстрелвани рафинерия и склад за съхранение на гориво близо до града.

И в град Тернопол е имало въздушни удари на руската армия. В града се е чула експлозия, пише "Украинская Правда" рано в понеделник, цитирайки кмета Сергий Надал. Той призова жителите на Тернопол да се укрият на сигурно място. Все още се очакват официални данни за нападенията.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа