Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

45008
Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ
Снимка: Getty Images

Новини по украински данни за актуалната военна ситуация в Украйна. Опасността от възможна руска сухопътна атака към Харков в светлината на очакваната по-голяма руска офанзива през лятото на 2024 година продължава да е сериозна тема. Засега обаче предимно медийна - различни експертни оценки сочат, че Русия няма още необходимия ресурс за такова нещо, но действа с комбинирани операции - въздушни и пропагандни, за да притиска Харков: Жестоки удари по Харков: Руснаците сринаха телевизионната кула (ВИДЕО)

Маневрите на руската армия

Според украинския военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, руското военно командване продължава с предислоцирането и разгръщането на части в Белгородска, Брянска и Курска област. Тези действия се следят внимателно, за да не се пропусне сериозна опасност за руска сухопътна атака към Харков.

В нов анализ Машовец посочва, че т.нар. руско командване "Север" придвижва части от 44-ти руски армейски корпус – 128-ма мотострелкова бригада, 30-ти мотострелкови полк, както и танкова част плюс артилерийски части, до 10 ешелона. "Доколкото разбрах, руснаците планират да завършат придвижването на определени части и техника в периода преди 7-8 май. Като цяло, 44-ти корпус ще прехвърли до 3650-3700 войници и до 450-455 единици въоръжение и военна техника, включително автомобилна и специална техника", заявява украинският о.з. полковник - т.е. общо в трите руски области има под 50 000 войници. Най-вероятно това ще стане в Курска област - а мащабът по никакъв начин не е директна заплаха за Харков. Тези маневри обаче със сигурност ще отдалечават ресурси на украинците от активната фронтова линия, тази седмица вече имаше коментари за чеченци, разполагащи се на границата със Суми и уверения, че те изобщо не са достатъчни за пълномащабна атака: На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Машовец казва и друго – руснаците изглежда са започнали да изтеглят част от оперативно-тактическата си авиация поради заплахата да има успешни украински удари, предвид новата американска военна помощ. Той изброява конкретно какво е изтеглено и преместено – 4 изтребителя Су-30СМ и 4 щурмови самолета Су-25 – от Ейск в Привожки и Армавир, 8 щурмови самолета Су-25 от Таганрог в Буденовск, 4 изтребителя МиГ-31БМ от Приморско-Ахтарск в Приволжски, 2 изтребителя Су-35 от Тихорецк в Ахтубинск, 5 изтребителя Су-30СМ от Крим в Приволжски, 4 щурмови самолета Су-25 от Милерово до Буденовск, 5 бомбардировача Су-24М от кримското летище Саки в Ейск и 2 изтребителя Су-35 от Воронеж в Липецк.

След успешната украинска атака в Кущевско, при която беше разбит минимум един руски военен самолет, 7 изтребители Су-35 са били преместени именно там. Като цяло, Русия е предислоцирала до 43 военни самолета от различни видове – по данни на украинските ВВС, твърди Машовец: Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа