Руски политик: С войната в Украйна Путин разчиства затворниците и безработните

21104
Руски политик: С войната в Украйна Путин разчиства затворниците и безработните
Снимка: Getty Images

На 9 юли 2022 г. в руското издание РБК излезе статия, озаглавена „Кой и как набира доброволци за спецоперацията в Украйна“. В нея се описва по какъв начин в Русия се набират желаещи да участват във войната в Украйна, за какви суми се сключват договори с тях и какви задачи им се поставят.

Посочва се, например, че частната военна компания „Вагнер“ (ЧВК „Вагнер“ ) приема кандидати между 24 и 50 години с паспорт от всяка страна, с изключение на държавите от ЕС, НАТО и Украйна. Минималната възраст може да падне и до 22 години, но в този случай кандидатът вече трябва да е воювал в Украйна. Молбите на кандидатите над 50-годишна възраст, които са в добро здраве, се разглеждат индивидуално. Срокът на службата се договаря при пристигането на място, но е не по-малко от 4 месеца. Кандидатите пристигат в т.нар. „пионерски лагер“ в Краснодарския край, където преминават през филтрация и ако бъдат одобрени се обучават в продължение на седмица. Едно от условието на ЧВК „Вагнер“ е кандидатът да изтрие всичките си профили в социалните мрежи – във Фейсбук, ВКонтакте и др., включително стари такива отпреди 5-6 години.

Месечното възнаграждение е 240 хиляди рубли (без бонусите), които се плащат само в брой. Парите се получават по два начина: или цялата сума след изтичане на четирите месеца, или се изплаща ежемесечно на близките с пълномощно - 30% на майката, 70% на съпругата. Счетоводният отдел им се обажда в края на всеки месец и ги кани да се явят лично да си получат парите.

Бонусите могат да бъдат различни - от 150 хиляди до 700 хиляди рубли в зависимост от длъжността и успеваемостта. Задачите са изцяло бойни „Например, да се превземе някакво населено място. Все пак не ви викат да копаете окопи“, казва представител на фирмата, с когото разговаря журналист на изданието, представил се за кандидат. На въпрос дали плащанията към роднините ще продължат, ако служителят на ЧВК „Вагнер“ бъде пленен, представителят отговаря: „Имаме такава организация, че е малко вероятно някой да бъде пленен, разбирате ли? За първи път чувам кандидат да задава такъв въпрос. Ще проверя, но е малко вероятно да има плащания.“

Да се запишеш за „участие в специалната военна операция в Украйна“ може не само чрез ЧВК „Вагнер“, но и на доста други места. Например, директно в кметството на град Грозни в Чечения, съобщава каналът в Telegram на информационната агенция Грозни-Информ. Според агенцията за доброволци се приемат мъже на възраст 20 - 49 години. Не се изисква военен опит, а обучението продължава също една седмица. Договорът се сключва за два месеца, а заплатата е от 205 хиляди до 270 хиляди рубли на месец с авансово плащане от 50 хиляди рубли. Освен това се предвиждат плащания в случай на раняване - 3 милиона рубли и в случай на смърт - 5 милиона рубли. При унищожаване на техника или жива сила на противника се заплащат допълнително от 50 хил. до 300 хил. рубли бонус. Агенцията цитира и други цифри: за унищожаване на самолет се изплащат 300 хиляди рубли; за ликвидиран хеликоптер - 200 хиляди рубли; за танк - 100 хиляди рубли и т.н.

Оценка: Путин лъже, че не удря цивилни цели в Украйна. Руснаците не напредват в Донбас

Хиляди украинци са загинали при руските ракетни атаки от 24 февруари насам. Въпреки това руският президент Владимир Путин твърди, че не...

Интересното е, че според коментар пред изданието на Олег Криницин, ръководител на компанията „РСБ-Груп“, в ЧВК „Вагнер“ спокойно вземат на служба и осъдени лица. "Там подборът съвсем не е толкова сложен", казва той и добавя: „Министерството на отбраната не може да вземе осъдени, но „Вагнер“ правят изключения по някои членове.“ Друг интересен момент е, че загубите във „Вагнер“ т.е. загиналите не се отчитат в общите сводки. „Ако има труден район, където ще загинат много хора, те изпращат на такива задачи именно „Вагнер“, обяснява Криницин. И тези хора няма да бъдат обхванати от статистиката. „При превземането на обекта са загинали примерно 5 военнослужещи, но всъщност, като се вземат предвид и служителите на „Вагнер“, общата бройка може да е 200“, казва той.

От изданието съобщават още, че ЧВК „Вагнер“ нямат пресслужба. На официално запитване от РБК до московския офис на компанията журналистите са получили следния отговор: „Няма да говоря с вас по този въпрос. Хубав ден.“

Тази статия на руското издание РБК бе коментирана в You Tube канала на руския юрист и политик Марк Фейгин. Негов гост в предаването бе опозиционерът Вячеслав Малцев, бивш депутат, председател на Комитета за борба с Путин от 2006 г.

фейсбук

След като двамата събеседници изразиха учудване как въобще подобна статия се е появила в руска медия, те направиха доста интересен анализ на ситуацията около набирането на войниците от Русия, която очевидно изпитва затруднения с попълването на военните си редици. Според Фейгин и Малцев възнагражденията и още повече премиите и бонусите, които се обещават на кандидатите, е много малко вероятно да бъдат изплатени някога. Руските власти очевидно разчитат, че тези хора въобще няма да се върнат от войната, а близките им ще останат само с празните обещания. Особено ако някой от кандидатите попадне в плен, шансът за някакви обезщетения е нулев, тъй като във "Вагнер", например, подобна възможност дори не се обсъжда.

Злото все повече го поглъща: Екстрасенс обясни промяната във външния вид на Путин

Злото го поглъща и това се вижда в поведението му и дори в чертите на лицето му. Това разказва екстрасенската Магдалена Мочиовски за ру...

„По този начин Путин наведнъж си решава два проблема“, казва Вячеслав Малцев. „В Русия има 600 хиляди затворници, които трябва да бъдат хранени и охранявани - това са разходи. Вместо това им се предлага да участват във войната. Същевременно има и хиляди безработни, на които трябва да се изплащат социални обезщетения. И ето, тях ги агитират активно да се запишат като доброволци с щедри обещания, че ще им бъдат заплатени добри суми. Докато затворниците пък се надяват на амнистия или поне намаление на присъдите. Това обаче изобщо не влиза в сметките на режима – тези хора биват отправяни натам като пушечно месо с надеждата, че никой от тях няма да се върне, за да получи някакви пари. Така именно се провежда утилизацията на ненужните индивиди. Тези, които се съгласяват да участват, са основно от дълбоката руска провинция - хора, изпаднали в крайна нужда, полуграмотни, които за всички свои нещастия обвиняват благополучните си съседи, но не и властта. И разбира се, затворници – хора аморални, без каквито и да било етични норми, които възприемат грабежите и убийствата като нещо нормално“, казва Малцев.

Впрочем в подкрепа на думите на Малцев днес в социалните мрежи се появи видео, за което се твърди, че показва кадри от затвор в руската република Адигея в Краснодарския край. По думите на снимащия то показва как затворниците биват агитирани да заминават на фронта в Украйна. Коментарът на снимащия е, че и той самият не разбира защо точно отиват - "дали да крадат, дали да се бият".

По-рано Главното разузнавателно управление на Украйна съобщи, че в тази наказателна колония е имало вербуване на желаещи да воюват в частни военни компании. Според разузнаването, след подписването и изпълнението на договорите на осъдените се обещава пълна амнистия.

 фейсбук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа