Руски политолози: Бежанската криза ще доведе до обновяване на ЕС

6630
Руски политолози: Бежанската криза ще доведе до обновяване на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Евросъюзът ще се обнови и в никакъв случай не е пред разпад, а бежанската криза ще приключи с подписването на Трансатлантическото споразумение за партньорство със САЩ - такива оценки дадоха руски политолози за неделната среща в Брюксел, посветена на балканския маршрут на миграционната вълна, информира БГНЕС.

"Предстои процес, които ще промени лицето на Европа, разрушаването на политическите, социалните, икономически кодове върви с пълен ход. Ситуацията все пак носи малко изкуствен характер, за ЕС това е тест за оцеляване, но не много тежък, това е като лабораторен опит", заяви директорът на Центъра за политическа информация Алексей Мухин.

Евросъюзът настанява на работа бежанците учени

Еврокомисарят по наука и иновации Карлос Моедаш е взел решение да настани на работа бежанците от Близкия изток и Северна Африка в изсле...

Той отбеляза, че след сегашната миграционна вълна ще последва втора, когато ще тръгнат жените, децата и възрастните жители на близкоизточните държави, а след това ще има още една вълна. "Младите тръгват да създават системи за връзки, а след това ще викат и роднини. При третата вълна хората ще видят, че това е сработило при другите и ще искат да повторят техния път", поясни Мухин.

Според него обаче ЕС ще "излезе от положението обновен - икономически и политически. Ще настъпи крах на старите институции, която няма да издържат на напрежението, и ще се създадат нови. Ще настъпи сближаване на ЕС със САЩ и - най-интересното - с Русия, европейските политици сега се обръщат към Русия", изтъкна политологът. Според него кризата ще настъпи, когато ЕК подпише споразумение за трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, което предполага създаването на зона за свободна търговия. Мухин смята също, че САЩ играят една от ключовите роли в организирането на имиграционната криза в Европа.

Оценките, че ЕС се намира в криза и скоро ще се разпадне не отговарят на действителността, твърди на свой ред доцентът по европейско право към МГИМО Николай Топорнин. "ЕС се сблъсква с различни кризи непрекъснато, но засега нищо страшно не е станало. Да, ЕС малко закъсня с реакцията към ситуацията, но проблемът се решава", отбеляза Топорнин.

На свой ред Владислав Белов, заместник директор на Института за Европа към Руската академия на науките (РАН), коментира, че "сегашният проблем е проблем на политическите бежанци...това е социална миграция, мнозинството мигранти не смятат да работят, това се вечни студенти, те разчитат на социални помощи".

Европейските лидери одобриха предложените от ЕК приоритети за бежанците

Лидерите на страните-членки на ЕС приеха на извънредно съвещание в Брюксел решение за засилване на контрола по външните граници на ЕС и...

"Трябва да се съгласуват действията, да се покаже, че към тях се отнасят неотстъпчиво, с уважение на човешкото достойнство, но не и с отворени обятия. Трябва да им се покаже, че нарушават закона, че незаконно пресичат границите, докато това не стане, потокът няма да отслабне", подчерта Белов.

Интересна оценка за срещата в Брюксел даде политологът Владимил Оленченко от Центъра за европейски изследвания на ИМЕМО към РАН: "Явно вече убедени, че в рамките на целия ЕС няма да се постигне съгласие по вземането на някакви решения, направен бе опит за фрагментарно решение на въпросите. И струва ми се, че тук бе постигнато съгласие".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа