Руснаци, жадуващи да победят Путин, се бият за Украйна: Историята на батальон "Сибир"

12445
Руснаци, жадуващи да победят Путин, се бият за Украйна: Историята на батальон "Сибир"
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

Украинската армия е сформирала батальон от войници, съставен изцяло от руски граждани, които искат да се борят срещу инвазията на диктатора Владимир Путин.

Какво се знае за батальон "Сибир"?

Батальонът "Сибир" е събрал десетки руснаци и хора от етническите малцинства в Русия, които са пътували през трети страни, за да стигнат до Украйна. Целта им - присъединяване към украинската армия.

Още: Отровна торта и отровно уиски за випуск руски пилоти (СНИМКИ)

За разлика от доброволческите групи като легиона "Свободна Русия", които са заявили твърда подкрепа за Киев и осъществяват операции на руска територия, войниците от "Сибир" са част от редовната украинска армия и очакват съвсем скоро да бъдат пратени в битка, твърдят хора от техния тренировъчен лагер пред Bloomberg.

Сред войниците може да видите якути и буряти от обширния източен сибирски регион на Руската федерация, които заявиха, че искат независимост от Русия и смятат победата на Украйна във войната за стъпка към тази цел.

"Ако хората искат да се борят за Украйна, за нашите граници, за рухването на този руски съветски режим, защо не?", казва Батя - техният украински инструктор и командир. "Това е техният избор и показва, че не всички руснаци подкрепят Путин".

Още: Руски депутат поиска да се унищожат 20% от руснаците, които „не вярват на Путин“ (ВИДЕО)

Как Украйна набра войниците от батальона?

Украйна обяви съществуването на батальона в момент, когато войната навлиза в 21-ия си месец, а в източната и южната част на страната се водят ожесточени боеве. Руските сили, които атакуват край град Авдеевка в Донецка област, понасят "катастрофални загуби", заяви в петък украинският президент Володимир Зеленски. Руснаците уж забиха знаме на пепелището на коксовия завод край града, но се оказа, че изобщо не са го превзели: При Авдеевка: Русия развя знамето на победата, Украйна го изпепели с дрон (ВИДЕО)

Миналата седмица Путин заяви пред репортери, че продължилата няколко месеца контраофанзива на Украйна за възвръщане на окупираните територии се "провалила напълно".

Снимка: Getty Images

Хиляди руснаци се включиха в спорадични протести в градове в цялата страна скоро след началото на инвазията, въпреки че масираните репресии в областта на сигурността бързо потушиха всякаква опозиция срещу войната в страната със 143 млн. души население. Изтъкнати критици на Путин бяха вкарани в затвора или избягаха от Русия, тъй като Кремъл отприщи най-тежката вълна от репресии от десетилетия насам. Това накара много от противниците на инвазията да замълчат.

Още: "Криете се зад гърба на нашите мъже": Украйна воюва и с дезертьорите

Украински официални лица заявиха, че очакват да привлекат повече руски граждани, особено от малцинствата в страната, които да се включат във войната срещу Путин. Участниците в батальона "Сибир" са преминали през щателни проверки за сигурност, за да се удостовери, че са поддръжници на Украйна, след което са подписали военни договори и са приели армейски повиквателни знаци, за да защитят самоличността си.

Всички от 60-членния батальон са доброволци и никой от тях не е вербуван сред руските военнопленници, казва представител на украинската армия. Украинските военни планират да ускорят проверките, които могат да отнемат до една година, за да насърчат повече руснаци да се присъединят към редиците им.

"Удобно е да се работи с тях", казва 36-годишният инструктор Батя. "Те са отговорни и се обучават добре".

Още: Нощен бой в Украйна: Руснаци стрелят един по друг (ВИДЕО)

Руските гласове срещу Путин

"Трябва да унищожим режима в Кремъл", казва 29-годишен якут с псевдоним Варган, който признава, че не е имал никакъв военен опит, преди да пропътува хиляди километри от сибирския град Иркутск, за да се опита да се присъедини към украинската армия. "Искам Якутия да бъде свободна демократична страна, тя е много богата, но хората са толкова бедни. Само държавните служители, които служат на Путин, процъфтяват", заявява той.

Още: Опушени и мариновани, за да излязат от дупките: Украйна лови руснаци като мишки (ВИДЕО)

Руснак от Московска област (с псевдоним Ганди) заяви, че е напуснал държавата си малко след инвазията през февруари 2022 г. и е заминал за Украйна през Полша, "за да се бори срещу престъпленията, извършени от моята страна". Избрал е своя повиквателен знак, свързан с индийския пацифистки лидер Махатма Ганди, защото се противопоставя на насилието. Но "имам право да защитавам живота на други хора", казва той пред Bloomberg.

"Чувствах, че като руснак съм отговорен за това", заявява 41-годишният мъж и добавя, че родителите му и някои други членове на семейството му в Русия са поддръжници на издирвания от съда в Хага диктатор Владимир Путин. "Осъзнавам, че мога да бъда убит още в първия бой, но за мен е много по-страшно да чувствам, че съм съучастник в злото, което идва от моята страна".

Русия е империя, която "трябва да рухне", за да могат хората в различните части на най-голямата държава в света "сами да определят как да живеят", казва Мартин, 29-годишен инженер от Москва, който е работил в сферата на информационните технологии, преди да пристигне в Украйна през лятото. Семейството му няма представа къде се намира той - не им е казал "заради собствената си безопасност".

Още: Все повече жени служат в украинската армия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Покушение срещу премиера на Словакия (ВИДЕО)

Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна

Русия ползва цивилни руснаци като жив щит за обстрел по Украйна: Показно от германски журналист (ВИДЕО)

ЕСПЧ в Страсбург има своя първи председател от Източна Европа

Русия се хвали със знаков успех на фронта относно символ на украинската контраофанзива'23

"Героите" в Русия все по-често посягат сексуално на деца (ГРАФИКА)

От офиса на Зеленски отложиха всички международни събития заради настъплението на руснаците

Русия пак "свали" ATACMS: Огън изгаря летище "Белбек" там, където са руските военни самолети (САТЕЛИТНИ ДАННИ)

Бум: Руска авиационна бомба удари руско село във Воронежка област

Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа