С тридневен траур и спуснати знамена в Италия изпратиха Наталия Бельова, спасила възрастни хора при пожар

11098
С тридневен траур и спуснати знамена в Италия изпратиха Наталия Бельова, спасила възрастни хора при пожар
Снимка: iStock/Guliver

Знамената в намиращото се южно от Неапол градче Батипаля, както и в близкото голямо село Чичерале останаха спуснати за последно и днес, четвъртък, в памет на нашата сънародничка Наталия Бельова. Навръх осми март тя загина от задушаване след като спаси от пожар двама възрастни съпрузи на 88 и 85 години, за които се грижела, пише Монитор.

След като ги изнесла в пет часа сутринта живи и здрави на двора пред вилата, където старците живеели, сънародничката ни се върнала да им донесе връхни дрехи и да вземе някои ценни вещи, но пламъците и острите задушливи газове не се смилили над нея. Още същия ден кметицата на Батипаля Чечилия Франчезе и кметът на Чичерале и бивш журналист Джерардо Антелмо обявиха тридневен траур в подопечните им общини и разпоредиха всички знамена на териториите им да бъдат спуснати.

Българка в Милано: За пазаруване се чака по 4 часа, през 15 минути се чуват линейки

28-годишната българка Микаела Мокка е дизайн мениджър. От 4 г. работи в Милано – столицата на провинция Ломбардия, най-тежко засе...

Траурната церемония по прощаването с Наталия Бельова се състоя в сряда по обяд в базиликата „Свети Георги Победоносец“ в живописното село Чичероле, което има 1300 жители. Там сънародничката ни от вранчанско се била установила преди няколко години, когато дошла да работи в Италия и там бил постоянният й адрес. Познавали я добре всички местни хора, към които тя се отнасяла с уважение и съответно била много тачена от съселяните си - италианци. Това подчерта в словото си по време на траурната церемония кметът на Чичерале Джерардо Антелмо, който нарече сънародничката ни „нашата съгражданка“ и определи стореното от нея като проява на истински героизъм.

„Тя спаси двамата италианци от Батипаля, на които прислугваше и жестът й е демонстрация на истинска хуманност“ – каза още Джерардо Антелмо. Кметът изтъкна също така, че Наталия е била приета радушно в голямото семейство на Чичерале и за това примерът й ще осветява занапред житейския път на всички жители на селото. В заключение просълзеният бивш журналист посочи, че лятото в местния музей „Едгар Дега“, ще бъде поставен нарисуван от известен наш художник голям портрет на Наталия, който да напомня на поколенията за нейния подвиг. Според кмета Антелмо и според присъстващата на траурната церемония в Чичерале дъщеря на Наталия – Алина, сънародничката ни била пожелала да спи вечния си сън в гробището на италианското село. Днес сутринта обаче всекидневникът №1 на Неапол „Ил Матино“ и някои местни издания в областта Кампаня писаха, че тленните останки на Наталия ще бъдат пренесени в България и ще бъдат погребани в родния й Борован.

Специално за „Монитор“ светлина върху случя хвърли началникът на казармата на карабинерите в градчето Батипаля майор Систо Витантонио. Той потвърди в телефонен разговор, че Наталия Бельова вече е погребана в гробището на нейното второ родно село – Чичерале, като разходите по изпращането й са поети изцяло от общината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа