Салвини пред съда за незаконно задържане на мигранти в морето

4365
Салвини пред съда за незаконно задържане на мигранти в морето
Снимка: Getty Images/Guliver

Крайнодесният лидер на Италия Матео Салвини пристигна в съда за изслушване по обвинения за незаконно задържане на мигранти в морето.

Салвини е изправен пред възможността за 15 години затвор за отвличане, съобщи „Политико“.

Прокурорите в сицилианския град Катания обвиняват Салвини в злоупотреба с правомощията си като тогавашен министър на вътрешните работи, за да блокира 116 мигранти да слязат от италианския кораб на бреговата охрана „Грегорети“ през миналата година, съгласно неговата политика на така наречените "затворени пристанища", предаде БГНЕС.

Die Welt: Стратегическата шизофрения на Европа

Държавите от Европейския съюз в момента не са на едно мнение по външнополитическите въпроси. Причината е позицията на Кипър, който не и...

Ако лидерът на опозицията и ръководител на антиимигрантската партия Лига бъде осъден за повече от две години, той също може да ограничен да заема държавна длъжност в продължение на шест години, което ще му попречи да се кандидатира за премиер на следващите избори през 2023 г.

"Избрах най-добрия си костюм" за изслушването, каза Салвини.

Той заяви още, че "ще се признае за виновен, че е защитил Италия и италианците".

„Нека направим така, че изпитанието ми днес да е възможност за учене, размисъл, идеи и планове за бъдещето на страната, превръщайки Катания за тези няколко дни в европейска столица на свободата", каза Салвини.

В съда ще присъства и нигерийско семейство, което твърди, че е било "третирано по-зле от животните" и е гражданска страна по делото.

ЕК одобри 130 млн. евро за мигрантски центрове в Гърция

Еврокомисията отговори положително и одобри финансова помощ за Гърция в размер на 130 милиона евро за изграждането на три затворени и к...

116-те мигранти, предимно от Судан, както и от Централна и Западна Африка, бяха спасени в Средиземно море в две отделни операции на 25 юли миналата година след пет дни в морето. Сред тях имаше 15 непридружени непълнолетни. Те бяха прехвърлени на „Грегорети“ на 26 юли, след което бяха държани на претъпкания патрулен кораб под яростно лятно слънце въпреки избухването на краста и съмнения за туберкулоза. 15-те непълнолетни в крайна сметка бяха освободени на 29 юли след натиск от съда за непълнолетни в Катания. Останалите мигранти слязоха на 31 юли, след като 47-годишният Салвини заяви, че е сключена сделка със страни от ЕС за тяхното вземане. Неговият адвокатски екип настоява, че решението за тяхното задържане не е само на Салвини, а е постигнато колективно в рамките на правителството. В съдебни документи Салвини твърди, че след като корабът е акостирал в пристанището, той е предоставил безопасно място, където е приемливо да се задържат мигранти, докато преразпределението им може да бъде договорено с други страни от ЕС. Колегите му от средата на правителствените министри са били съгласни с действията му, каза той.

Съдията на предварително изслушване Нунцио Сарпиетро ще реши дали случаят заслужава да се превърне в процес. Той може да не вземе решение днес, а да поиска допълнителни предварителни изслушвания, съобщиха италианските медии.

Салвини, който заяви, че сицилианските съдии е по-добре да се концентрират върху затварянето на мафиози, отколкото да го съдят, заяви: "италианците ще решат на следващите избори дали съм постъпил правилно или не".

Джорджия Мелони, лидер на крайнодясната партия „Братя на Италия“ и съюзник на Салвини, заяви, че ще бъде там от солидарност, добавяйки: „Министърът не може да бъде изправен пред съд за това, което е направил - това, което повечето италианци искат - защитавайки италианските закони и нашите граници от нелегална имиграция."

Докато беше на поста си, Салвини зае твърда позиция по отношение на мигрантите, като затвори пристанищата на Италия за спасителни кораби на НПО и прие закон, позволяващ изземване и глоби на кораби.

Салвини: Европа разглежда Италия като китайска колония

Крайнодесният лидер Матео Салвини заяви на 6 септември,  че Италия е пред риск от заличаване поради нерешителността на правителств...

Анализаторите казват, че правните проблеми едва ли ще навредят на популярността на Салвини, а напротив, могат да работят в негова полза.

Ожесточената позиция на Салвини „Италианците на първо място“ изведе нагоре популярността му като министър на вътрешните работи.

Въпреки че Лига все още е най-популярната партия в Италия, нейната подкрепа спадна до около 25% в проучванията на общественото мнение от 34% на миналогодишните европейски избори. Личният рейтинг на Салвини е спаднал с 10 пункта до около 30% от миналата година. Но социологът Лоренцо Преглиаско от „YouTrend“ каза, че повечето италианци, включително някои гласоподаватели извън Лига, подкрепят подхода му към миграцията, което означава, че може да се радва на подкрепа по време на процеса.

Позицията на Салвини може допълнително да бъде подсилена от широко разпространеното недоверие в съдебната система, датиращо от разследванията за корупция "Чисти ръце" от 90-те години, които пометоха поколение политици, каза Преглиаско. Някои италианци подозират, че съдебните дела, които се водят срещу висши политици, включително Силвио Берлускони, са политически мотивирани, каза той. Само около една трета от италианците вярват в съдебната система, според годишно проучване на „Demos“.

Дори да бъде оправдан по делото „Грегорети“, Салвини има други правни главоболия. Той може да бъде обвинен във връзка с още два спасителни кораба за мигранти („Open Arms“ и „Sea Watch“), както и за злоупотреба с длъжност във връзка с 35 полета с правителствени самолети и по разследване дали Лига е търсила финансиране от Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com