Санкциите по оста ЕС - Русия: различни видове и за различни неща

7744
Санкциите по оста ЕС - Русия: различни видове и за различни неща
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпросът със санкциите, които Европейският съюз наложи на Русия, отново стана актуален в България – заради предизобрната борба. Какви точно са наложените санкции и какви са сроковете им на действие, ще разгледаме в следващите редове.

Европейският съюз наложи три вида санкции на Русия заради действията на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна (регламент на Съвета на ЕС 833/2014, поправен с регламент 960/2014 и регламент 1290/2014). Тези санкции важат на територията на Европейския съюз и само за европейски граждани и регистрирани в ЕС компании.

Нов проблем за Тръмп заради контакти на главния прокурор на САЩ с руския посланик

Главният прокурор и правосъден министър на САЩ Джеф Сешънс е имал среща с руския посланик отвъд Атлантика Сергей Кисляк. Това беше офиц...

Първият вид са т.нар. икономически санкции, като засега те важат до 31 юли, 2017 година. Съгласно решението на Европейския съвет (органът, който се състои от лидерите на всички страни-членки на ЕС включително България т.е. премиерите и президентите според вида на управление на съответната държава), се забранява "пряката или непряката продажба, доставка, трансфер или износ на стоки и технологии с двойна употреба". Тези санкции обхващат финансовия, отбранителния и петролния сектор на руската икономика. Специално по отношение на последния сектор е забранен износът на оборудване и технологии, свързани с дълбоководни нефтени проучвания, включително за шистов петрол и за производство. Отделно има и забрана за „предоставяне на услуги“ за проучване и сондиране за добив на нефт. Специално за финансовия сектор важи забрана за „пряката или непряка покупка, продажба, прeдоставяне на брокерски услуги или помощ при емитирането или друг вид търговия с прехвърлими ценни книжа и инструменти на паричния пазар с падеж над 90 дни, емитирани след 1 август 2014 година“, като посочените поименно руски институции, за които важи забраната, са „Сбербанк“, ВТБ, позната в България покрай сагата с Vivacom, “Газпромбанк“, „Внешнекомбанк“ и „Роселхозбанк“. За военния сектор също са изброени поименно руските компании, които попадат в списъка на санкциите, а сред тях личат имената на „Алмаз Антей“, предприятието „Калашников“, военния завод в Тула.

Интересен факт е, че според чл. 10 от Регламент 833/2014 физическите и юридически лица, обект на описаните санкции, не носят отговорност, ако ги нарушат, но не са знаели, че с действията си нарушават санкциите.

Вторият вид санкции са т.нар. визови ограничения за физически лица – руски граждани и членове на структурите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и замразяване на икономически активи на руски юридически лица. Те важат до 15 март, 2017 година. Списъкът включва 151 физически лица и 37 предприятия.

Третият вид санкции не е на хартия срещу Русия, но на практика се получава точно така. Става въпрос за забрана да се внасят стоки от Крим и Севастопол в ЕС, като конкретно има пълна забрана за каквито и да е отношения в сектора на туризма. Регистрирани в ЕС компании и европейски граждани не могат да купуват недвижима собственост в Крим или да финансират неевропейски компании, които се занимават с такава дейност. Тези санкции важат до 23 юни, 2017 година. Ето ТУК има и календар с решенията на Европейския съвет относно санкциите срещу Русия.

САЩ няма да отменят антируските санкции, въвеждат драконовски мерки срещу нелегалните имигранти

САЩ ще запазят антируските санкции до връщането на Крим на Украйна и смятат, че НАТО трябва да „държи вратата отворена” з...

Отговорът на Русия

Москва наложи контрасанкции на ЕС, но те се отнасят само за селското стопанство. Забранен е вносът на прясно, охладено или замразено говеждо, свинско, пилешко месо, както и осолено месо, колбаси, жива риба и морски дарове, мляко и млечни продукти, но не и специални млечни продукти без лактоза за диабетици, пресни плодове и зеленчуци и сол. По отношение на вноса на плодове и зеленчуци в Русия не е забранено да се внася разсад на картофи, лук и ГМО царевица. Няма ограничение и за внос на консервирани селскостопански продукти.

Русия наложи същите ограничения и за вноса от САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия дава хиляди снаряди на Украйна, Белгия също обяви военен пакет (ВИДЕО)

Германия задържа двама предполагаеми членове на „Ислямска държава“

Естония изгони руски дипломат за "намеса във вътрешните работи“

Руски депутат призова руснаците да се готвят Запада да им спре айфоните (ВИДЕО)

"Не се отказвайте, Русия ще бъде свободна": Навалная с призив към хората, които са против Путин

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа