СЕ: Испанските власти да променят Наказателния кодекс и да гарантират свободата на изразяване

983
СЕ: Испанските власти да променят Наказателния кодекс и да гарантират свободата на изразяване
Снимка: Getty Images/Guliver

Комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятович прикани испанските власти да променят изцяло Наказателния кодекс, за да засилят съществуващите гаранции за правото на свобода на изразяване.

В писмо, адресирано до министъра на правосъдието на Испания, тя отбелязва, че през последните години се наблюдава нарастващ брой наказателни присъди, включително лишаване от свобода, срещу артисти за противоречиви текстове и други изпълнения, и срещу активисти в социалните медии заради изявления, считани за обидни според няколко разпоредби от Наказателния кодекс, по-специално за възхвала на тероризма и за клевети и обиди към короната.

Безредици, десетки арестувани и ранени заради присъда за рапър в Испания (ВИДЕО)

Най-малко 14 души бяха задържани в резултат на безредиците в редица испански градове, които прераснаха в протести в подкрепа на рапъра ...

Миятович изразява загриженост относно липсата на ясна дефиниция на някои от понятията относно възхвалата на тероризма и припомня потенциалната опасност, породена от използването на етикети в антитеррористичното законодателство за обхващане и на широки и недостатъчно дефинирани престъпления, които могат да доведат до ненужни или непропорционални ограничения на правото на свобода на изразяване.

Тя отбелязва също, че някои решения на испанските съдилища не са успели да определят адекватно дали възхвалата на тероризма е довела действително до риск от реална, конкретна и непосредствена опасност или са интерпретирали идеята за умисъл на извършителите по абстрактен начин. В този контекст комисарят отново подчертава, че законодателството за борба с тероризма трябва да се прилага само за съдържание или дейности, които задължително и пряко предполагат използването или заплахата от насилие с намерението да разпространяват страх и да провокират терор.

По отношение на разпоредбите на Наказателния кодекс, които криминализират клеветите и обидите към короната, комисарят подчертава, че възможността за налагане на ограничения върху свободата на изразяване в контекста на политическия дебат е много малка, особено когато става въпрос за политици, представители на властите и други публични личности. Тя призовава властите да използват изпълнението на съответните решения на Европейския съд по правата на човека като основа за привеждане на Наказателния кодекс в пълно съответствие с практиката на Съда.

Миятович призовава испанските власти да ограничат прилагането на разпоредби, свързани с реч на омраза, до случаи, забранени съгласно международното право за правата на човека, тоест до прояви на омраза, основана на ксенофобия, антисемитизъм и други форми на омраза, основани на нетърпимост, които представляват подбуждане към дискриминация, враждебност или насилие. Тя призовава за декриминализиране на клеветата и на обидата срещу религиозни чувства, за да се предотврати евентуалното им потискащо въздействие върху свободата на изразяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа