Проучване: Поставя ли пандемията под заплаха демокрацията?

1531
 Проучване: Поставя ли пандемията под заплаха демокрацията?
Снимка: Getty Images/Guliver

Повече от шест от 10 държави по света са приели мерки по време на пандемията с COVID-19, които застрашават демокрацията или правата на човека, се казва в доклад на института за демокрация International IDEA.

Проучването, което изследва ситуацията в почти всички страни по света, заключава, че 61 процента от нациите „са въвели ограничения, които са или незаконни, несъразмерни, неопределени или ненужни“ в поне една област на демократичните свободи.

Сред страните, разглеждани в по-широк смисъл като демокрации, 43% попадат в тази категория, число, което се е увеличило до 90% за авторитарните режими, сочи базираната в Стокхолм междуправителствена организация. "Очакваше се, че авторитарните режими, които имат по-малко контрол и баланс, ще използват оправданието, произтичащо от пандемията, за да затегнат контрола си," каза генералният секретар Кевин Касас-Замора пред Франс прес. "По-изненадващото е, че толкова много демокрации са приели мерки, които са проблематични от гледна точка на демокрацията и правата на човека."

Индия, демократична държава, оглави списъка в това отношение с мерки, будещи „загриженост“, в девет от 22 изследвани области - включително свобода на движение, свобода на изразяване и свобода на печата - пред Алжир и Бангладеш с осем проблемни области. Следват ги Китай, Египет, Малайзия и Куба, които имат по седем проблемни области. Русия е водещата европейска държава с шест, заедно със Саудитска Арабия, Мианмар, Йордания, Шри Ланка и Зимбабве.

IDEA разгледа различните мерки, приети по света, за да определи дали те са проблематични от гледна точка на демокрацията и правата на човека, независимо от ефективността от здравна гледна точка.

Значението на образованието се повиши след кризата, показват резултатите от представително проучване за факторите за пълноценен живот

Ако в началото на годината някой ни беше казал как ще изглежда животът ни през март 2020, щяхме да го изпратим да изпие един чай за усп...

Бяха споменати пет държави от Европейския съюз: България (три области на загриженост), Унгария (две) и Полша, Словакия и Словения (една).

Сред основните западни демокрации само САЩ бяха отделени в две области. Посочени бяха също Израел (пет) и Аржентина (две).

Най-често безпокойство буди положението с: ограниченията върху свободите на пресата в името на борбата с дезинформацията; прекомерното използване на сила (като разполагане на войски за прилагане на правилата; създаването на лагери за изолиране на болни); корупцията в договорите за спешни нужди и обвиняването на мигрантите за пандемията, каза Касас-Замора.

Изследването също така похвали няколко държави като модели за подражание за комбинирането на ефективни здравни мерки с уважение към демократичните принципи. Това са Исландия, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Тайван, Уругвай, Кипър, Япония, Сенегал и Сиера Леоне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...