"Шин Фейн" по пътя за историческа победа на изборите в Северна Ирландия

2762
"Шин Фейн" по пътя за историческа победа на изборите в Северна Ирландия
Снимка: Getty images

Ирландските националисти „Шин Фейн“ бяха готови в събота за историческа първа победа на изборите за Асамблея на Северна Ирландия, но пробританските юнионисти заплашиха отново да бойкотират децентрализираното правителство, предаде АФП.

Изчисленията от сложното пропорционално гласуване в четвъртък показват, че „Шин Фейн“, бившето политическо крило на паравоенната групировка на ИРА, е осигурило 21 места в 90-местния законодателен орган, което го поставя на пътя към победата.

Англия, Уелс и Шотландия също гласуваха на местни и регионални избори в четвъртък, като наказаха скандалните консерватори на министър-председателя Борис Джонсън, но без победа за основната опозиционна Лейбъристка партия.

Очаква се Джонсън да изложи следизборните си планове в Речта на кралицата в парламента във вторник, в която ще трябва да вземе предвид трънливия въпрос за сформирането на правителство в Северна Ирландия, разкъсвана от десетилетия от сектантско кръвопролитие.

„Шин Фейн“, който иска референдум за обединението на Ирландия век след като Северна Ирландия беше създадена като протестантска държава, се цели в 28 места, за да претендира за ролята на първи министър на лидера Мишел О'Нийл.

След като спечели собственото си място в петък, О'Нийл го нарече "избор на поколение" и "време за истинска промяна".

Но „Шин Фейн“ омаловажава перспективите за предстоящ референдум за прекратяване на суверенитета на Великобритания над Северна Ирландия, заявявайки, че може да се проведе такъв през следващите пет години.

Пробританската Демократическа юнионистка партия (DUP) заемаше ролята на първи министър в отиващото си събрание на Стормонт, преди да срине изпълнителната власт в знак на протест срещу правилата за търговия след Brexit между Обединеното кралство и ЕС.

Дълга сянка

Лидерът на Демократическа юнионистка партия Джефри Доналдсън каза, че правителството в Лондон трябва да разкъса така наречения протокол за Северна Ирландия, който според синдикатите заплашва мястото им във Великобритания.

„Ние сме демократична партия и казах, че ще приемем резултата от изборите“, каза Доналдсън пред ВВС в събота.

Но той добави: „Трябва да премахнем дългата сянка на протокола, която възпрепятства способността ни да работим и функционираме правилно в рамките на политическите институции.

„И колкото по-скоро това се случи, толкова по-скоро ще бъдем в състояние да продължим напред“, каза Доналдсън, докато секретарят на Джонсън за Северна Ирландия Брандън Люис се готви да се срещне с партийните лидери в Белфаст в понеделник.

Правителството на Северна Ирландия не може да функционира без одобрението на DUP за нова изпълнителна власт и партиите ще имат 24 седмици, за да разрешат разногласията си или да се изправят пред нови избори.

Другият голям победител беше партията на Алианса между общностите, която заяви, че силното й представяне на трето място подчертава необходимостта Северна Ирландия да преодолее старите разногласия.

„Сериозно се отнасяме към това, да накараме Стормонт да работи. Не се интересуваме да играем игрички“, каза лидерът на Алианса Наоми Лонг, подчертавайки, че гласоподавателите се интересуват най-много от кризата в цената на живот, която засяга Обединеното кралство.

Кейти Хейуърд, професор по политическа социология в Queen’s University в Белфаст, каза, че би било „изключително и много важно националистическата партия да има най-много места в събранието“.

Тя каза, че всеки референдум за обединението на Ирландия е далечна перспектива, но че външният министър на Ирландия Саймън Коуни също трябва да дойде в Северна Ирландия с Люис в понеделник.

„Успехът на Шин Фейн, ако не друго, подчертава важността на ирландското измерение. Не може да има някакво решение, измислено едностранно от правителството на Великобритания“, каза Хейуърд пред АФП.

Джонсън под обстрел

Междувременно в континенталната част на Великобритания консерваторите загубиха контрол над ключови съвети, включително в Лондон, и претърпяха обща загуба от почти 400 съветници при гласуването в четвъртък.

ЕС възнамерява да оттегли споразумението за Северна Ирландия от Брекзит

Европейският съюз може да се оттегли от търговското споразумение, сключено през декември миналата година с Обединеното кралство, ако кр...

Министърът на образованието Надхим Захауи настоя в събота, че Джонсън остава актив на избирателите, въпреки че стана първият министър-председател, глобен от полицията, по време на продължаващо разследване за партита, организирани на Даунинг стрийт по време на карантината.

Неизвестен брой депутати от консерваторите внесоха писма за недоверие към Джонсън, а Захауи каза, че „хората не обичат да гласуват за разделени партии, за отбори, които са разделени“.

Саймън Ъшърууд, професор по политика и международни изследвания в The Open University, каза, че резултатите са в "най-лошите от диапазона на очакваните резултати" за Джонсън.

„Картината наистина изглежда по-песимистична за Джонсън и мисля, че ще повдигне повече въпроси дали той може да оцелее при предизвикателството“, каза Ъшърууд пред АФП.

Поддръжниците на торите биха могли да започнат да кроят заговор срещу Джонсън, когато се върнат в парламента следващата седмица, „особено ако в речта на кралицата няма нещо, което да изглежда като истински план за действие“, включително по протокола за Северна Ирландия, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа