Ситуацията със сигурността в Източна Украйна се влошава

18020
Ситуацията със сигурността в Източна Украйна се влошава
Снимка: Getty Images/Guliver

Наблюдатели в Източна Украйна предупреждават за сериозно влошаване на сигурността на фона на активизирането на боевете в Донецка и Луганска области, предаде BBC.

Представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) каза пред BBC, че сраженията около летището в Донецк се разпространяват към други части на града.

Порошенко: След 2 години няма да се нуждаем от руски газ

Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази увереност, че след две години на Украйна няма да е нужен руски газ. Той заяви това днес ...

Говорителят на Организацията изрази опасения за живота на цивилните граждани.

И украинските сили, и проруските бунтовници заявяват, че контролират летището. То има символно и стратегическо значение за двете страни и е сцена на сражения, продължаващи с месеци.

Двете страни се обвиняват помежду си в нарушение на примирието, подписано в Минск миналия септември.

„Това, което нашите наблюдатели съобщават, е сериозно влошаване на ситуацията със сигурността през последните няколко дни със зачестяване на нарушенията на режима на прекратяване на огъня”, каза говорителят на ОССЕ Михаел Боцюркив.

Проруски сепаратисти нападнаха украински военни в Донецк

Проруските сепаратисти подновиха нападенията си срещу украинските сили при летището в източния град Донецк. Това се случи, след като Ки...

Едно от нашите най-големи опасения е, разбира се, цивилните, ставащи жертва на конфликта, особено в и около района на Донецкото летище. Боевете се изместват към града”, каза още говорителят. Той описа влошаващата се хуманитарна ситуация като „абсолютно ужасяваща”. „Това, което за съжаление наблюдаваме през последните дни, е, че има и деца, които са засегнати от конфликта – които загиват, биват ранени или не успяват да стигнат до училищата си”, каза Боцюркив.

В понеделник бе съобщено за артилерийски обстрел в Донецка и Луганска област, в резултат на който са нанесени щети на няколко жилищни сгради и на болница в Донецк.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа