Скъпите депутатски пътешествия

13771
Скъпите депутатски пътешествия

Открай време заседанията на Европейския парламент се провеждат на две места - в Брюксел и в Страсбург. Пътешествията на депутатите обаче не излизат никак евтино - те струват близо 200 милиона евро на година.

Специалният депутатски влак, с който пътуват и сътрудници, и журналисти, изминава разстоянието от Брюксел до Страсбург за три часа и половина. Всеки месец по трасето преминават 4 000 души - 766 евродепутати плюс техните асистенти, секретари и чиновници. Да не забравяме и множеството куфари, папки и други документи. На европейските данъкоплатци всичко това им струва към 200 милиона евро годишно.

От Брюксел до Страсбург и обратно

И те търсят ред, чистота, права

Животът им е мизерен. Социалните им права - нищожни. Оскъдицата и безправието ги карат да се спасяват поединично - с трикове, но и с ...

Според Гералд Хефнер, член на фракцията на Зелената партия в Европейския парламент, тези разходи няма как да бъдат обяснени на данъкоплатците. Освен това постоянното пътуване насам-натам в никакъв случай не е от полза за околната среда. Затова евродепутатът настоява да бъде сложен край на този пътуващ цирк: "Парламентът трябва да заседава на едно място. И трябва да работи на същото място, на което са Комисията и Съветът, с които ни се налага постоянно да преговаряме. Сега Европейската комисия е в Брюксел и тези пътувания на депутатите напред-назад са пълна безсмислица."

"Страсбург е избран за седалище на Европейския парламент през 1952 година, тъй като френският град на германската граница представлява символ на европейското помирение след Втората световна война", обяснява Хефнер. Но това е било преди 50 години. Днес парламентът заседава основно в Брюксел, а заседания в Страсбург се провеждат само два пъти в годината. "Въпреки това парламентарната сграда трябва целогодишно да се отоплява, чисти и климатизира. А това струва скъпо", подчертава Александър граф Ламбсдорф, представител на либералите: "Днес Страсбург е символ на един проблем, който Европа очевидно не може да разреши, т.е. става въпрос за един негативен символ."

Има и депутати, които смятат, че всички прения по въпроса са излишни. На това мнение е например французинът Жозеф Дал, който е шеф на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Той припомня, че дискусията по темата периодически пламва всяка година. Дал е категоричен, че всичко това е просто театър.

Кой решава къде да заседава ЕП?

Колко трудно е да си мюсюлманин

В свещения месец Рамазан мюсюлманите съблюдават редица забрани - трудно начинание, дори да имаш силна воля. Тази година това важи най-...

Впрочем евродепутатите не могат сами да вземат решението за това къде да заседават - това би трябвало да направят 28-те държавни и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС. При това би трябвало да вземат решението единодушно и да нанесат съответните промени в договорите. А Франция например никога не би се съгласила с предложението за промяна и лишаването на Страсбург от правото да е седалище на Европейския парламент, тъй като цялата работа е източник на добри приходи за града, хотелите, ресторантите и магазините. А освен това тук става въпрос и за имиджа на Страсбург.

Гералд Хефнер от Зелените предполага, че ще настъпят промени. Заедно с един свой британски колега той е подготвил предложение, в което се настоява в бъдеще Европейският парламент да може сам да решава къде и кога да заседава, тъй като това е част от правата на самоопределение на парламента. До края на годината евродепутатите би трябвало да се произнесат по темата. А дотогава те ще продължават да пътуват веднъж в месеца от Брюксел до Страсбург и обратно.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа