Сорос е категоричен - Brexit ще означава "Черен петък" и срив на паунда

3151
Сорос е категоричен - Brexit ще означава "Черен петък" и срив на паунда
Снимка: Getty Images / Guliver

Милиардерът Джордж Сорос, който направи повече от милиард от това, че заложи срещу паунда през 1992 г. по време на т. нар. валутна криза, сега предрече пропадане на лирата, ако британците гласуват за напускане на ЕС, предаде БГНЕС. Магнатът прогнозира дори по-голям срив за паунда от „Черната сряда“, когато Великобритания трябваше да излезе от Европейския валутен механизъм и да обезцени паунда.

„Ако Великобритания напусне ЕС, това ще има много ясен и незабавен ефект, който ще засегне всяко домакинство – стойността на паунда ще падне рязко“, писа в The Guardian 85-годишният магнат. Той прогнозира спадът да е от поне 15%. „Тогава по ирония един паунд ще струва около едно евро – метод за присъединяване към еврото, който никой във Великобритания не е искал“, добавя Сорос.

Туск: Британският референдум е предупредителен сигнал

Референдумът във Великобритания е предупредителен сигнал за ЕС. Това написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Twitter. ...

Сорос предупреждава, че напускането на ЕС ще доведе до вдигане на цените и ще предизвика загуба на работни места и потенциално може да предизвика рецесия. Един от най-богатите хора на света според списание Forbes предупреждава, че могъщи „спекулативни сили“ са готови да се възползват от всякакви грешки на британското правителство и избиратели“. Гласуването за Brexit ще направи някои хора много богати, но повечето гласоподаватели ще обеднеят, пише Сорос. Той прогнозира, че ако британците решат излизане от ЕС, тази седмица ще завърши с „Черен петък“ и ще има сериозни последици за обикновените хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа