Списъкът на Путин за издирвани от Русия политици от Източна Европа. Какво цели с него Кремъл?

1634
Списъкът на Путин за издирвани от Русия политици от Източна Европа. Какво цели с него Кремъл?
Снимка: принтскрийн/YouTube/БОЛЬШАЯ СТРАНА

Естонската премиерка Кая Калас е най-новото име в списъка на издирваните от Русия хора. Той вече включва 160 водещи политици от Източна Европа, но какво всъщност цели Кремъл?

Какво представлява списъкът с издирвани лица?

Списъкът е официална база данни към руското министерство на вътрешните работи и може да бъде открит на сайта на ведомството. Ако съществува подозрението, че някое обвинено лице се е укрило от руското правосъдие, то се включва в списъка. Министерството не разкрива по какъв критерий е съставен той. Издирваните към настоящия момент са 96 752.

Още: Путин предпочитал Байдън за президент на САЩ, бил по-предвидим

Кои граждани на други държави са в този списък?

Стотици чужденци са включени в този списък - основно украински войници и войници от Международния легион на украинската армия. В списъка обаче могат да бъдат открити и 160 източноевропейски политици, депутати и държавни служители - от Естония, Литва, Латвия, Полша и Украйна.

Най-популярните имена в този списък са естонската министър-председателка Кая Калас, държавният секретар на страната Таймар Петеркоп и министърът на културата на Литва Симонас Кайрис.

В какво са обвинени европейските политици?

Още: Путин отива в Турция през март?

"Враждебни актове срещу руското историческо наследство" - това е официалната причина за издирването на тези хора. Например след руската пълномащабна инвазия в Украйна, латвийският парламент гласува да унищожи всички останали от съветско време паметници в страната. Те са посветени на Великата отечествена война, както в Русия наричат Втората световна. Затова руското вътрешно министерство прибави към списъка си с издирвани лица всички депутати в латвийския парламент, които гласуваха "за" премахването на паметниците през май 2022-а година. Това са 83 души, сред които е и бившата вътрешна министърка Мария Голубева.

Литва започна да премахва съветски паметници още през 1990-те години. Последните останали бяха разрушени през 2022-а. Естония също демонтира един съветски паметник, което дори предизвика протести сред част от жителите на балтийската държава.

Русия остро критикува подобни решения: "Войната срещу общата ни история и премахването на паметниците на онези, които спасиха Европа от фашизма, разбира се, е възмутително", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Казусът с паметниците обаче не е единствената причина за попадане в списъка с издирвани лица. Руският президент Владимир Путин неведнъж е отправял критики най-вече към Латвия и Естония за начина, по който се отнасят с рускоговорящите малцинства в страните си.

Още: Изхвърлен през прозореца: Как Путин се избави от ухажор на Кабаева, разказа бивш руски депутат (ВИДЕО)

Тъй като двете балтийски страни искат окончателно да се разделят с руския език. Обучението в цялата образователна система вече трябва да се провежда само на съответния национален език. Всеки, който иска да продължи да живее в Латвия с руски паспорт, ще трябва най-късно до следващата година да докаже, че владее латвийски. В противен случай рискува да бъде депортиран, дори да е живял цял живот в Латвия.

Какви са последствията за хората в списъка?

Стига да не стъпват в Русия, издирваните от списъка не бива да се опасяват от никакви последствия. В Руската федерация обаче те биха били арестувани и срещу тях биха започнали дела с обвинения в "криминални действия".

Вътрешнополитически интереси ли обслужва този списък?

Още: Кая Калас: Кремъл няма да ми запуши устата

Да. С наближаващите президентски избори през март Путин иска да демонстрира, че защитава всички руснаци - не само тези на територията на страната, но и зад граница. Шефът на Кремъл иска да се позиционира като силен и решителен президент. Поради това той залага и без това трудните си взаимоотношения с балтийските държави.

Освен всичко друго това се вписва в имиджа на враждебна Европа, която подкрепя противника във войната - Украйна. Естонската министър-председателка Кая Калас например усилено агитира за допълнителни оръжейни доставки и подкрепа за Киев.

Литва за издирваните от Русия министри: Москва както винаги изопачава фактите

Русия обяви за издирване естонския премиер Кая Калас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com