Според МВФ споразумание с Гърция трябва да се постигне преди юни

4757
Според МВФ споразумание с Гърция трябва да се постигне преди юни
Снимка: Getty Images/Guliver

Директорът на МВФ за Европа Пол Томсън заяви в днешно интервю за немския вестник "Ханделсблат", че Гърция вероятно ще има средства до юни, правейки наложително постигането на споразумение относно необходимите реформи до средата на годината, за да се избегне опасността от изпадане на страната в неплатежоспособност, предаде БНР.

Правителството в Атина посочва, че финансовото му състояние е много напрегнато. Това може би ще продължи до юни, заяви Пол Томсън и добави: "Ние се нуждаем от споразумение преди тази дата, така че да могат да бъдат отпуснати допълнителни заеми от спасителната финансова програма".

Шойбле: Светът подкрепя Германия по отношение на Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е уверен, че международната общност подкрепя позицията на Берлин по отношение на гръцката...

Налице е малко по-голям стимул през последните няколко дни в преговорите между трите международни институции и гръцкото правителство, посочи той, позовавайки се на информация от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Това е добро развитие и ни дава основание да се надяваме, заяви Пол Томсън, но добави, че преговарящите институции остават все още "далеч от целта" и е необходим по-голям стимул в преговорите за постигане навреме на окончателно споразумение.

Той подчерта, че очаква Гърция да остане част от еврозоната, но в същото време отправи препоръка към правителствата на страните от Европейския паричен съюз как да се държат при все още малко вероятния сценарий Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), заявявайки, че те трябва да изпратят много силен политически сигнал за по-нататъшна интеграция, за да се разсеят съмненията относно бъдещото членство на други страни-членки на еврозоната.

Пол Томсън също така заяви, че преговорите между Гърция и нейните кредитори неотдавна са започнали да набират скорост, но това не е причина за надежда, признавайки, че все още сме далеч от нашата окончателна цел.

Русия отрече, че подписва споразумение за "Турски поток" с Гърция

Москва отрече съобщенията в германски медии, че може още във вторник да подпише с Атина споразумение за преминаването на "Турски поток"...

Що се отнася до "количествените улеснения" на ЕЦБ, представителят на МВФ заяви, че решението за стартиране на програмата за покупки на активи е било "правилна мярка" с оглед на продължаващото забавяне на инфлацията и въпреки все по-големия търговски излишък, дължащ се на слабото евро и потенциалния риск от нарастваща финансова нестабилност.

В настоящия момент упоритата ниска инфлация представлява много по-голям риск от опасността за спекулативни ценови "балони" на финансовите пазари и поради това ЕЦБ върши добре своята работа, каза Пол Томсън от МВФ.

Междувременно европейският комисар Пиер Московици заяви днес за френската телевизия iTele TV, че гръцкото правителство е необходимо да представи спешен план за реформи, за да се гарантира оставането на Атина в еврозоната.

Нямам "План Б", разполагам единствено с "План А", според който Гърция е и ще остане в еврото, но в същото време гръцките власти посочват, че сега е необходима реформа в еврозоната, нещо което ние не можем да приемем. Без да се губи никакво време, сега ние се нуждаем от предоставяне от гръцка страна на реформите, за които настояваме, посочи бившият френски финансов министър.

Кредиторите правят последен опит да спасят Гърция от фалит

Последен опит правят кредиторите, за да спасят Атина от фалит. Днес е поредният кръг от преговорите. Гърция очаква последния транш фина...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа