СС на ООН прие резолюция за борба с "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра"

34113
СС на ООН прие резолюция за борба с "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра"
Снимка: Gettyimages

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно задължаваща резолюция за намаляване притока на чуждестранни джихадисти в Ирак и Сирия.

Резолюцията изисква всички държави да приемат закони, които ще криминализират за гражданите им присъединяването към джихадистки организации, като „Ислямска държава” и „Фронт ал Нусра”.

Видеото с обезглавяването на Фоли е постановка?

Видеото, разпространено от джихадистката групировка „Ислямска държава”, на което е заснето обезглавяването на американски з...

След гласуването генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че тази резолюция изисква изпълнението на световна антитерористична стратегия.

Съветът за сигурност на ООН препоръча на държавните в световната организация да събират и анализират данни за пътуванията на заподозрени в тероризъм, без да нарушават международното право.

В приетия документ Съветът осъжда насилствения екстремизъм и настоява „всички чуждестранни бойци-терористи да сложат оръжие, да прекратят терористичните актове и участието си във въоръжени конфликти”.

Резолюцията призовава страните-членки да „укрепят международното, регионалното и субрегионално сътрудничество”, включително с двустранни споразумения „с цел предотвратяване пътуването на чуждестранни екстремисти”. Членовете на Съвета за сигурност настояват мерките да включват „ефективен граничен контрол върху издаването на документи за самоличност и визи”.

Освен това в документа „се препоръчва на държавите да използват процедури за оценка на риска и проверки на пътуващите на база фактически данни, включително събиране и анализ на пътуванията, без да се прибягва до практиката на съставяне на вероятностен модел на основания стереотипи, обусловени от дискриминация, забранена от международното право”.

Джихадистите обезглавиха и отвлечения французин

Джихадистката групировка, която в неделя отвлече французин в Алжир, го е екзекутирала. Тя разпространи видео с обезглавяването му. Запи...

На заседанието Барак Обама каза, че държавите не могат сами да се справят с международния тероризъм.

„Правителството възнамерява да работи както с обществеността в Съединените щати, така и в целия свят, за да изгради партньорство основано на доверие, уважение и сътрудничество”, каза Обама. Той подчерта, че борбата с тероризма не трябва да се води самостоятелно от която и да е държава, а тези действия трябва да бъдат общи.

Президентът оцени висок приетата резолюция за борба с джихадистите и допълни, че „думите, произнесени днес, трябва да се трансформират в конкретни действия”.

Русия предлага да се свика форум за разглеждане на проблемите с тероризма в Близкия изток и Северна Африка, на който да участват страни от региона, Африканския съюз, Арабската лига, постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН.

„Ние подкрепихме инициативата на американското председателство в Съвета за сигурност за приемането на резолюция, насочена към „спиране на кислорода” за всякаква активност на чуждестранни екстремисти. Искам заедно с това да предпазя от изкушението да се свие проблема, защото „Ислямска държава” - със своята безчовечна идеология и отвратителни екзекуции на журналисти – съвсем не са единствената заплаха за региона”, каза Сергей Лавров.

И в Белгия са били предотвратени терористични актове

През последните няколко месеца специалните служби на Белгия да предотвратили серия терористични актове. Атентатите са били подготвяни о...

Над 13 000 чуждестранни екстремисти се сражават на страната на „Ислямска държава” и „Фронт ал Нусра”, обяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун на заседанието посветено на борбата с тероризма.

„По оценки на групите за мониторинг на ООН относно „Ал Кайда”, над 13 000 чуждестранни екстремисти от 80 страни-членки на ООН са се присъединили към „Ислямска държава” и „Фронт ал Нусра”. В дългосрочна перспектива най-голямата заплаха за терористите не е силата на ракетите, а всеобхватната политика”, каза Бан Ки-мун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа