Столтенберг: ЕС няма да може сам да защити гражданите си

2073
Столтенберг: ЕС няма да може сам да защити гражданите си
Снимка: Getty images/Guliver

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че Европейският съюз не може сам да защитава своите граждани без помощта на трансатлантическия съюз, съобщи АФП.

Някои лидери на ЕС настояват техният съюз да развие по-голяма „стратегическа автономия“, ход, който някои смятат за създаване на съперничество между Брюксел и Вашингтон.

Но Столтенберг, гостувайки в Колежа на Европа, каза, че страните членки на ЕС, които са членки на НАТО, осигуряват само една пета от общите разходи за отбрана на алианса, който защитават европейските брегове.

Twitter изтри 100 свързани с Русия акаунта, работещи против САЩ, ЕС и НАТО, свързани с Русия

Twitter изтри 100 акаунта, за които се твърди, че са свързани с Русия, предаде DarikNews. Първата група от тях се състои от 69 акаунта...

„Европейски съюз, който харчи повече за отбрана, инвестира в нови способности и намалява фрагментацията на отбранителната индустрия, е полезен не само за европейската сигурност“, каза той. "Това е добре и за трансатлантическата сигурност", каза той, като се появи с директора на колежа, бившият ръководител на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

"Но ЕС не може да защити сам Европа. Повече от 90 процента от гражданите на ЕС живеят в държава от НАТО. Но членовете на ЕС осигуряват само 20 процента от разходите за отбрана на НАТО."

Столтенберг също така отбеляза, че докато 21 от членовете на Европейския съюз също са членове на НАТО, техните уязвими флангове често са защитени от съюзници извън ЕС, които имат по-големи разходи за отбрана.

"Тук не става въпрос само за пари. Става дума и за география", каза той, като същевременно подчерта тясното сътрудничество между двете базирани в Брюксел институции.

С какво са опасни мащабните учения на военните блокове?

Точно преди месец (22 януари) Actualno.com публикува материал под заглавие „От Балканите до Балтика: НАТО и Русия ще "отработват"...

"Исландия и Норвегия на север са врати към Арктика. Турция на юг граничи със Сирия и Ирак", каза той. "А на запад САЩ, Канада и Великобритания свързват двете страни на Атлантическия океан."

Европейската комисия, изпълнителната власт на блока, иска да поеме по-видима геополитическа роля, приемайки по-категорична външна политика и развитие на европейската отбранителна индустрия.

Някои лидери на ЕС, по-специално президентът на Франция Еманюел Макрон, отидоха по-далеч, поставяйки под въпрос дали стратегията на НАТО не е в „състояние на мозъчна смърт“ в света след Студената война.

Но други, включително Столтенберг, виждат възможност в избора за американски президент на Джо Байдън да подновят трансатлантическите връзки, които се разпаднаха при администрацията на Доналд Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа